Deel dit artikel
-

Apple lanceert Siri luidspreker Home Pod

Apple lanceert in navolging van Google en Amazon zijn eigen slimme luidspreker. Het bedrijf meent waarde te kunnen toevoegen door een hogere kwaliteit audio aan te bieden dan zijn concurrenten.

Home Pod werkt met Apple Music en Siri. Die laatste kan ook nieuws, weer en aandelenkoersen aanreiken. HomePod is voorzien van een grote, door Apple zelf ontworpen woofer en zeven tweaters voor zuivere hoge tonen.

Andere muziekdiensten dan Apple, zoals Spotify, lijken niet te worden ondersteund. Het abonnement op Apple Music is evenmin inbegrepen bij de prijs van 349 dollar.

De Home Pod zal vanaf december worden geleverd, maar vanwege de Engelse spraakherkenning alleen in Engelstalige landen, Australië, het Verenigd Koninkrijk en de VS. De rest van de wereld zal moeten wachten tot volgend jaar.

Apple betreedt deze markt rijkelijk laat. Amazons Echo heeft in de VS reeds zeer goed verkocht en ook Google Home is al enige tijd op de markt. Beide modellen zijn ook veel goedkoper dan de Home Pod.

 

Het was niet de enige hardware aankondiging van Apple vanavond. Naast nieuwe iMacs, MacBooks met een (iets snellere) Kaby Lake-processor en een grijze iMac Pro werd een eerste 10 inch iPad Pro aangekondigd. Die krijgt met iOS 11 flink meer mogelijkheden, zoals drag & drop, waarbij bestanden in de Split View weergave naar een andere applicatie kunnen worden gesleept.

iPad krijgt in het najaar ook een ingebouwde documentscanner waarmee ook aantekeningen kunnen worden gemaakt. Apple heeft verder een Files-app voor iOS 11 aangekondigd. Daarmee krijgen gebruikers toegang tot bestanden op de iPad.

iOS 11

iOS 11 bevat ook voor de iPhone enkele vernieuwingen, al zijn die minder spectaculair. Apple Pay is straks geschikt voor onderlinge betalingen via Messages en wordt daarmee een concurrent van PayPal. Siri kan automatisch (realtime) vertalen, zij het nu nog voor vijf talen (geen Nederlands). iMessage synchroniseert automatisch je berichten tussen verschillende (Apple) apparaten. En het berichtencentrum en het bedieningspaneel worden vernieuwd.

Apple heeft met iOS 11 ook een gloednieuwe App Store onthuld met tabbladen Vandaag, Games en Apps.

Apple bevestigde ook dat iOS 11 geen ondersteuning meer zal bieden voor 32 bit apps. Zo’n 8 procent van de 2,4 miljoen apps uit de App Store zijn niet geoptimaliseerd voor 64 bit processoren. Die processoren worden al sinds 2013 gebruikt in de iPhone (5S). Dat zou betekenen dat zeker 187.000 apps straks niet meer werken.

Tijdens een demo werd vandaag ook ARKit gedemonstreerd, ontwikkelsoftware waarmee iPhone- en iPad-gebruikers straks augmented reality kunnen ervaren. Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple, noemde iOS 11 ‘het grootste AR-platform ter wereld’.

macOS High Sierra

Het nieuwe macOS 10.13 heet High Sierra, en bevat vooral heel veranderingen onder de motorkap. Apple introduceert onder meer een nieuw bestandsysteem AFS en de browser Safari kan advertentietracking blokkeren. De Mail-app neemt voortaan minder ruimte in beslag.

De systeemsoftware biedt verder ondersteuning voor High-Efficiency Video Coding (HEVC) en een een nieuwe versie van de grafische technologie Metal. Met Metal 2 wordt het maken van VR content volgens Apple ‘veel eenvoudiger’. Zo is Valve zijn SteamVR-platform voor macOS aan het optimaliseren en maken ze het gebruik van de HTC Vive-headset mogelijk. Final Cut Pro X gaat ook later dit jaar ondersteuning bieden voor professionele 360-graden workflows, waarbij 360-graden-video’s kunnen worden geïmporteerd, bewerkt en geëxporteerd.

watchOS 4

De keynote vanuit San Jose begon met een voorproefje van watchOS 4, met als voornaamste nieuwe functies gepersonaliseerde coaching en een proactieve Siri-wijzerplaat waarop de hele dag door de meest relevante informatie wordt getoond. Met het nieuwe technologieplatform GymKit kun je een work-out met cardioapparatuur aan een Apple Watch koppelen.

De bèta’s van iOS 11, watchOS 4 en macOS High Sierra zijn vanaf vandaag beschikbaar voor ontwikkelaars, de publieke bèta’s binnen enkele weken.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond