Deel dit artikel
-

Apple neemt stilletjes afscheid van de DVD

Apple deed als eerste de floppy disc in de ban, wilde nooit aan Blu-ray en lijkt nu ook de DVD af te willen stoten. Optische media hebben hun beste tijd gehad.

Bevestigd is het nog niet, maar het lijkt erop dat Apple als eerste pc-fabrikant afscheid gaat nemen van de DVD. Dat valt althans af te leiden uit bestanden in de systeemsoftware Mountain Lion.

Daarin wordt voor toekomstige computermodellen ondersteuning geboden voor het opstarten van de computer vanaf een USB-disc, zoals nu al het geval is met de dunne MacBook Airs.

Toekomstige versies van de iMac en de MacBook Pro beschikken volgens deze bestanden niet langer over een DVD-drive.

Dat komt niet als een verrassing: software wordt steeds vaker online aangeboden, en muziek en speelfilms worden via onlinediensten als Netflix en Spotify meer en meer gestreamed. Voor opslag lijken NAS en externe (USB) schijven betere alternatieven, naast virtuele harde schijven als Dropbox.

De meest recente MacBook Pro’s beschikken nog wel over een DVD-drive, maar dat zouden wel eens de laatste modellen kunnen zijn.

Apple was jaren geleden de eerste fabrikant die de floppy disc in de ban deed. Ook heeft het bedrijf nooit Blu-ray drives willen leveren.

Deel dit bericht

2 Reacties

Chantal

“Daarin wordt voor toekomstige computermodellen ondersteuning geboden voor het opstarten van de computer vanaf een USB-disc”

Volgens mij kan dat al jaren. Zolang je maar GUID-partitabel gebruikt bij formatteren van je schijf.

DeFix

@ Chantal,

Er staat ook niet dat het niet eerder kon, maar er staat dat dit als alternatief nu actief aangeboden gaat worden.

Verder vind ik dit een goede vooruitgang. Kijken wie nu dit voorbeeld gaan volgen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond