Deel dit artikel
-

‘Apple Pay wordt significant onderdeel iPhone’

Slechts een op de vijf consumenten gebruikt zijn smartphone momenteel als portemonnee, maar dat gaat veranderen volgens Loup Ventures. En vooral Apple heeft volgens dit bedrijf de meeste kansen.

Apple, Google, Samsung, PayPal, Venmo, Square en Stripe bieden stuk voor stuk mobiele betaaloplossingen, maar een grote markt is het nog altijd niet. Apple Pay vertegenwoordigt hooguit 2 procent van de dienstenomzet van 9,5 miljard dollar van Apple over het afgelopen (tweede) kwartaal. Toch meldde Apple 1 miljard Apple Pay-transacties alleen al in de maand juni.

Loup schat dat Apple Pay wereldwijd 252 miljoen gebruikers heeft. De groei is het hardst buiten de VS, tot wel tachtig procent, al komt dat ook doordat het bedrijf Apple Pay in meer en meer landen uitrolt. In het afgelopen jaar waren dat er negen en daar komt Duitsland binnenkort ook nog bij.

Loup Ventures denkt dat Apple een voorsprong heeft omdat het betalingen in zowel zijn mobiele als desktopomgeving heeft geïntegreerd, maar ook peer to peer en winkelbetalingen ondersteunt. Ook heeft het 4900 bankpartners, waaronder 185 in Europa. Dat zijn er veel meer dan de concurrentie.

In het afgelopen jaar heeft 31 procent van de iPhone gebruikers Apple Pay geprobeerd, een kwart meer dan een jaar geleden. Dus zou Apple Pay weleens een essentieel onderdeel kunnen worden van de iPhone, vermoedt Loup Ventures.

De Benelux blijft vooralsnog verstoken van Apple Pay, ondanks allerlei regelmatig terugkerende geruchten. Groot nadeel voor Apple is dat in Nederland bijna de helft (49 procent) van alle pinbetalingen in Nederland wordt uitgevoerd met de contactloze bankkaart. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind 2016, toen 24 procent van de pintransacties contactloos verliep. De vraag is of de Nederlandse consument snel zal overstappen op een andere betaalmethode.

Aantal bankpartners van Apple:

Deel dit bericht

9 Reacties

THeo

Als een van de weinige gelukkigen (via Bunq) heb ik Apple Pay op mijn telefoon en Iwatch.
Op het eerste gezicht lijkt het alsof niemand er op zit te wachten maar het werkt zo makkelijk en gebruiksvriendelijk. Volgens mij ligt er een hele markt voor open ondanks contactloos betalen via je bankpas want die gebruik ik eigenlijk niet meer.

Karel Lodewyck Lefere - CCV

Een bedenking is dat Apple (momenteel) de klassieke payment rails EMV (met token) gebruikt en dus in principe helemaal geen nieuwe betaalmethode is. Ze gaan enkel de carrier van “kaart” overzetten naar “smartphone”, en in dat opzicht gaat het dus twee maal om een NFC device. Voordeel dat zij bieden is dat je er eentje niet meer bij hoeft te hebben, en dan is de keuze tussen telefoon of kaart snel gemaakt 😉

De nieuwe betaalmethodes waarvan sprake rijden helemaal niet op de klassieke rails, maar sorteren bv in Europa voor op PSD2. Ze focussen ook vaak niet op betalen, maar eerder op andere services die je errond opbouwt. Deze gaan zich pas voornamelijk in de toekomst realiseren en we moeten dus nog maar even afwachten hoe de consument deze added value zal waarderen. Ze stellen dus niet langer payment centraal, maar eerder de check-out of zelf de complete journey.

Apple Pay is op vandaag enkel een vervanger van de kaart (in de perceptie van de consument) en zal hier ongetwijfeld ook aan gaan werken. Dit echter op lokaal niveau individualiseren en realiseren, en meer dan bij Burger King, McDo en Ikea alleen, zal echter een veel grotere uitdaging zijn dan een generiek betaalschema introduceren.
Maar uiteraard hebben ze dankzij hun user base een grote voorsprong hierin.

Danae

Apple maakt een grote kans omdat ze anderen geen kans geven en in NL gaat dat ten koste van de mogelijkheden voor de consumenten. Apple houdt elke andere methode om met de iphone te betalen tegen maar komt zelf in NL niet met de optie.
Dit, samen met de weigering om de radio-chip in de iphone te integreren zorgt ervoor dat ik, als iphone-liefhebber van het eerste uur, voor het eerst overweeg na de iphone X over te gaan op een ander merk.

Rudy van Haandel - ISAAC

Vanuit de consument bekeken heeft betalen te maken met gemak, snelheid en veiligheid. De consument is net gewend aan contactloos betalen met de bankkaart, maar kan ook overstappen op Apple Pay wanneer aan de drie voorwaarden wordt voldaan. Betalen met je telefoon is makkelijker en sneller dan de bankkaart. Wanneer men ook het gevoel van (schijnbare) veiligheid heeft, zal betalen met de telefoon een grote vlucht nemen. Zeker wanneer op de telefoon dan ook eenvoudig betalingsoverzichten kunnen worden gegenereerd, al dan niet gekoppeld aan mijn bankrekening en overige betalingen (PSD2).

Jos

Ik betaal regelmatig met de telefoon, maar toch liefst met pasje. Dat gaat een stuk sneller.
Pasje blijft M. I. Nodig, want de App kan om allerlei redenen niet werken (heb ik al diverse malen ondervonden) en dan sta je mooi voor Jan met de korte achternaam

Rob

Mijn iphone 8 is de laatste iphone die ik gekocht heb.
Nog steeds geen apple pay waardoor de NFC chip dus volkomen nutteloos is.

apple zou op zijn minst dan de nfc chip vrij kunnen geven zodat je bijv. wel contactloos kunt betalen bij de abn bank.

dan maar weer android waarmee de nfc chip wel gewoon te gebruiken zijn voor bank betalingen.

heb er genoeg van dat apple bepaald wat we met onze telefoon doen

EVDP

Apple Pay, evenals al die andere tech oplossingen gaan het helemaal niet maken. De adoptie is dramatisch en er is geen toegevoegde waarde.

Tot nu toe zijn alleen de retailers (Starbucks, WalMart) succesvol met eigen mobiele closed loop betaal oplossingen of in landen in Afrika en Azië providers die mobiele betaaloplossingen aanbieden voor mensen die niet over een bankrekening beschikken maar wel een mobiele telefoon hebben.

In Nederland hebben we Tikkie, maar dat is niet veel meer dan een gadget.

Betalen is geen probleem en iedereen weet hoe het moet en het werkt allemaal min of meer hetzelfde.

En de retailer makes the deal at the checkout. Niet Apple, niet Google, niet de bank of de creditcard.

Scott

Apple Pay via de Apple watch is echt de ideale combinatie. Ik heb een Apple Pay Maestro en MasterCard via Bunq (toen het nog kon) en dat werkt echt fantastisch. Het werkt op alle plaatsen waar ze een pinautomaat hebben dat contactdoos betalen toestaat. Horloge bij het apparaat houden en pling…. betaald. Ideaal toch?

Betalen gaat nu zo makkelijk dat ik wel eens vergeet dat het mijn eigen geld is 😉

JAY

Maar met alle respect. Wanneer komt die rotzooi naar Nederland? Ik wacht er al een tijd op.
Aangezien ik vrienden in Engeland dit zag gebruiken wil ik dit ook.
Ik vind het persoonlijk een naai streek dat Apple bijna heel Europa dit wel aanbied (zelfs Duitsland waar nog niet overal contactloos betaald kan worden) en Nederland niet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond