Deel dit artikel
-

‘Apple en Samsung komen met techimplantaten’

Apple en Samsung zullen over enkele jaren techimplantaten introduceren. Dat is de stellige overtuiging van biohacker Jowan Österlund. “Maar wij zijn met een klein groepje de echte pioniers”, benadrukte hij gisteren op Emerce eDay in Amsterdam Noord.

Österlund richtte enkele jaren terug Biohax International op, dat inmiddels wereldwijd duizenden implantaten verzorgt. Niet zomaar chips. Chips met ledlampjes, thermometers, een hartslagmeter en een chip die je bloedwaarden meet. Österlund draagt dit soort chips zelf ook.

De Zweed vond zijn eerste klanten onder ontwikkelaars, maar al snel benaderde hij CEO’s en CTO’s van grote Zweedse bedrijven met als argument dat zij niet konden achterblijven. Volgens Österlund heeft Zweden het chipimplantaat razendsnel geadopteerd, onder meer voor toegang tot bedrijfspanden. Ook militairen en de politie bestuderen de mogelijkheden.

“Uit oogpunt van veiligheid zijn dit soort chips, die grotendeels op near field communication zijn gebaseerd, te prefereren boven chipkaarten en mobiele telefoons die je kunt kwijtraken,” zegt hij. “De chip is mijn betaalpas en mijn paspoort. Ik zou zonder portemonnee en slechts gekleed in korte broek betalingen kunnen verrichten of gebruikmaken van het openbaar vervoer.” Betalingen worden de volgende stap, zegt de Zweed. “De verwerking van betalingen in winkels of de bus gaat ook veel sneller.”

Maar dit soort toepassingen ter vervanging van de contactloze betaalkaart vindt Österlund niet heel erg boeiend. “Dat is een beetje als Pokemon. Wat ik veel nuttiger vind is als het lichaam met behulp van deze chips kan praten in een taal die ik begrijp. En mij tijdig kan waarschuwen voor medische complicaties of mij adviseert op het gebied van voeding.”

Beelden van het inbrengen van chips met naalden wilde de Zweed gisteren liever niet laten zien. “Het is al eens gebeurd dat iemand flauwviel. Maar er is eigenlijk niks aan. Je hoeft ook niet bang te zijn dat zo’n chip niet op zijn plaats blijft zitten.”

Dat er tijdens zijn presentaties nog regelmatig onwennig wordt gegiecheld, is Österlund wel gewend. Hij wees om de snelle omslag van cash naar contactloze betalingen in Zweden en andere landen. “Een dergelijke omslag krijgen we ook met implantaten.”

Foto: Peter Boer

Jowan Österlund in gesprek met Emerce Podcast Radio:

Deel dit bericht

1 Reactie

Paul Peter

Apple gaat zich hier niet mee bezighouden. Apple is geen techbedrijf zoals Samsung wel is.
Apple is voor al een software en marketingbedrijf.

Wat heeft Apple nou zelf uitgevonden aan hardware de laatste 10 jaar? Volgens mij helemaal niets.
Apple heeft ook niets met gezondheidszorg.

Samsung is veel sterker vertegenwoordigd in de gezondheidszorg. Daarnaast ontwikkelen ze medicijnen, maken medische apparatuur en hebben eigen ziekenhuizen.
Bio implantaten zijn een prima en logische aanvulling op deze activiteiten.

Voor Apple is het dan zeker niet. Die doet het ‘er bij’. Wordt niets, net als alle ander ‘er bij’ projecten van Apple. Denk aan Apple car, eigen fabrieken voor Saffier glas, apple radio en apple tv.

Apple is alleen sterk vertegenwoordigd in computers en smartphones.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond