Deel dit artikel
-

Apple snelste stijger zakelijke smartphone-markt

Apple is de snelste stijger op de markt voor zakelijke smartphones. Een kwart van de zakelijke smartphones die momenteel in gebruik is bij Nederlandse commerciële en publieke instellingen betreft een iPhone. Het aandeel Apple is in de afgelopen maanden met 56 procent gegroeid.

Dat stelt Computer Profile naar aanleiding van eigen onderzoek. Een jaar geleden bedroeg het aandeel nog een kleine zestien procent van de markt voor zakelijke smartphones. Samsung manifesteert zich wel steeds nadrukkelijker als een geduchte concurrent op de zakelijke markt. In september 2011 bedroeg het aandeel Samsung smartphones een kleine twee procent. In twaalf maanden tijd heeft Samsung dit voor de Nederlandse zakelijke markt, onder aanvoering van de Galaxy S modellen, weten uit te breiden tot een aandeel van veertien procent van het totaal aantal smartphones.

In de geschetste periode van september 2011 tot september 2012 zag RIM het aandeel smartphones bij bedrijfsvestigingen (met vijftig of meer werknemers) teruglopen van circa 42 procent in 2011 naar de huidige 29 procent. Ook de andere voormalige grootmacht op het gebied van mobiele telefoons, het Finse Nokia, verloor terrein in de afgelopen twaalf maanden. Zij zagen hun aandeel verder dalen van zeventien procent naar elf procent. HTC valt tussen beide groepen in, zij verliezen noch vergroten hun aandeel in de installed base, maar consolideerden hun aandeel van 22 procent.

Naast de snelle opkomst van een aantal specifieke spelers is er nog een andere trend zichtbaar. Het totaal aantal medewerkers met een mobiele telefoon lijkt te dalen, maar het percentage smartphones is snel aan het groeien. Twaalf maanden geleden lag het gemiddeld aantal mobiele telefoons bij de geïnterviewde vestigingen op ongeveer 74. Nu ligt dat gemiddelde acht procent lager, namelijk op circa 68 mobiele telefoons. Het gemiddeld aantal smartphones bij deze bedrijven steeg van 24 naar 34. Met andere woorden, het aandeel smartphones in het totaal steeg van ongeveer een derde naar de helft van de mobiele telefoons.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond