Apple verhoogt prijs iTunes-downloadliedjes

Muziekwinkel Apple iTunes verhoogt de prijs van downloadmuziek met 30 procent tot 1,29 dollar. De prijsverhoging geldt vooralsnog voor muziek van artiesten uit de stal van EMI. In ruil voor de prijsverhoging gooit EMI de antikopieerbeveiliging, DRM, op downloadmuziek overboord voor muziek en video.
Dat maakten EMI en Apple gisteren bekend tijdens een gezamenlijke persconferentie in Londen. EMI gaat DRM-vrije audio en video als premiudienst aanbieden aan zijn wederverkopers. Apple is de eerste.
Muziek van EMI-artiesten als Coldplay en Kylie Minogue verschijnt in twee smaken in iTunes: zonder DRM voor 1,29 dollar en mét DRM voor 99 cent. De muziek van andere muziekuitgevers blijft vooralsnog enkel beschikbaar voor 99 cent.
Muziek zonder antikopieerbeveiliging wordt aangeboden in het AAC-formaat op 256 kbps-codering, niet als MP3. iTunes-achtige distributeurs die voor MP3 kiezen, moeten per verkochte liedje licentievergoedingen betalen aan het Franse Thomson. Thomson int voor MP3-uitvinder Frauenhofer Institut royalties. Bij AAC betaalt niet de muziekdistributeur een licentievergoeding, maar de maker van afspeelapparatuur. Philips behoort tot de bedrijven die verdient aan de verkoop van met AAC gecodeerde audio.
EMI laat zijn wederverkopers zelf bepalen in welk formaat ze de DRM-vrije audio's en video's willen verspreiden. Ze kunnen kiezen uit AAC, MP3 en WMA. Wanneer de muziekwinkels de eerste onbeschermde downloadliedjes in de etalage kunnen leggen, werd niet bekend gemaakt.
De Consumentenbond zegt in een schriftelijke reactie: "Als DRM toch niet helpt, waarom dan niet de slotjes op alle muziek eraf halen en alleen méér geld vragen voor liedjes van een hogere kwaliteit." De bond is echter wel positief over het feit dat muziekkopers hun liedjes nu ook op apparaten als Microsofts Zunes, Nokia-telefoons uit de N-Serie en verscheidene andere gangbare muziekapparaten kunnen spelen.
Andere platenmaatschappijen volgen
De muziekindustrie heeft lange tijd geëist dat downloadliedjes van een vorm van bescherming werden voorzien om ongeautoriseerde distributie te voorkomen. De muziekuitgevers wilden daarmee voorkomen dat het werk van hun artiesten binnen de kortste keren op p2p-netwerken als eMule Kazaa en BitTorrent zouden verschijnen. Dat bleek ijdele hoop, aangezien de illegale distributie onverdroten doorging ondanks DRM-technieken.
Apple verwacht dat het voor 2008 de helft van zijn 5 miljoen nummers tellende muziekcatalogus zonder 'slotje' aan kan bieden, in AAC-formaat. Apple-baas Steve Jobs spreekt daarmee hardop de verwachting uit dat andere platenmaatschappijen EMI's beslissing snel zullen volgen.
Jobs toonde zich in februari 2007 al tegenstander van antikopieerbeveiliging met de publicatie van een open brief aan de muziekindustrie. Daarin stelde hij dat het gebruik van DRM bij de opening van iTunes nodig was om de muziekindustrie over de streep te trekken. Tegenwoordig heeft DRM weinig praktisch nut meer bij digitale audio. Iedere iPod, zo rekende hij voor, bevat gemiddeld 22 betaalde iTunes-liedjes.
Opwaarderen naar hinderloze muziek
Consumenten die in het verleden EMI-muziek kochten bij iTunes kunnen tegen betaling van 30 cent per liedje met een klik op de muisknop alle kopieerslotjes verwijderen van hun muziek.
Het tarievenbeleid van Apple is tweeslachtig in het feit dat de prijs van een compleet album een tientje kost, ongeacht het feit of er DRM op de muziek zit of niet. Bovendien verandert de prijs van EMI-muziekvideo's niet zodra de DRM-drempels van de muziekclips wordt verwijderd.
Ongeremd dupliceren
EMI liet, zo blijkt uit deze presentatie (download .PDF-bestand), een onderzoek naar de acceptatie van DRM uitvoeren. In het onderzoek werden ook onder Nederlandse muziekkopers ondervraagd. Slechts 16 procent zegt dat het hen niet uitmaakt of ze liedjes al dan niet af kunnen spelen op en kunnen kopieren naar meerdere apparaten. De rest zegt daar wel enig belang aan te hechten.
Apple claimt dat het meer dan 2 miljard audiobestanden heeft verkocht via iTunes, evenals 50 miljoen afleveringen van tv-programma's en 1,3 miljoen speelfilms. Het bedrijf profileert zich steeds meer als verkoper van elektroninca en niet meer louter als computermaker.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
9 Reacties
Ren
"Apple is de eerste. Muziek van EMI-artiesten als Coldplay en Kylie Minogue verschijnt in twee smaken in iTunes: zonder DRM voor 1,29 dollar en m DRM voor 99 cent" ——Lees ik in het artikel……… Het vermelden waard is denk ik ook dat de AAC versie zonder DRM van een hogere geluidskwaliteit is dat die MET de DRM.Dus je krijgt ook meer waarde voor je geld ! Je betaald dus niet alleen voor een DRM vrij versie.
Jan-Jaap
Ik vind dit artikel een beetje raar geschreven. iTunes verhoogt de prijs van liedjes niet, er komt alleen 1 type download bij die wat duurder is. De liedjes van EMI blijven ook gewoon voor 99 cent beschikbaar en voor dezelfde kwaliteit als dat ze nu beschikbaar. Je hebt nu alleen ook de keuze voor een DRM loze versie.
roy van veen
Zeer slecht geschreven artikel. Wat is er met Emerce aan de hand? 1. Artikel verhoogt de prijs niet. Er komt een kwalitatief betere versie bij.2. AAC: dat is het open formaat waar Apple al jaren zijn muziek in aanbiedt, kwalitatief veel beter dan het verouderde MP3. Verder kun je tegen bijbetaling van het verschil (0,30) je huidige songs opwaarderen tot de nieuwe kwaliteit. Dat is pas nieuws, want dat kon nooit. Toen kocht je eerst CD's om je LP's te vervangen en later probeerden ze je DVD (en nu Blueray) aan te smeren. Nu dus voor een lousy 30 cent een song opwaarderen van 192 naar 256Kbps. Dat is echt nieuws.
Robin
Inderdaad: vreemde kop boven dit artikel. Er is geen sprake van prijsverhoging. Alle DRM-liedjes van EMI blijven voor ? 0,99 te downloaden. Sterker nog: de kop zou ook kunnen zijn: Apple verbeterd album-download. De prijs van het downloaden van een compleet album is bij de DRM-vrije muziek namenlijk dezelfde als die van m DRM (? 9,99)
John
@Jan-Jaap Eens met jouw commentaar. De titel van het stuk is onjuist, er is geen sprake van prijsverhoging maar een tweede premium products naast het bestaande.
Peter
Wat is dit voor een titel voor zo'n revolutionair nieuw initiatief?? EMI is de eerste platenmaatschappij die DRM vrije muziek verkoopt, misschien dat het een hele beweging in de markt veroorzaakt! De prijsverhoging is alleen een gevolg hiervan. Slecht gekozen titel voor dit grote nieuw.
Gijsbregt
Ben het veel meer eens met TechChrunch, DRM is na gisteren dood. Het belang van rechten is via internet toch al compleet verwaterd. Het vechten voor rechten in het algemeen en DRM in het bijzonder speelt zich af in de achterhoede. Apple en EMI verhullen dat (bewust) door er ook een product upgrade bij aan te bieden.
Frank
Tja, het glas is halfvol of halfleeg. Het verschil tussen de titel van dit artikel en de werkelijkheid komt op mij over als stemmingmakerij. Apple/EMI biedt een nieuw product aan, muziek zonder DRM, en hier wordt beweerd dat de prijs van het bestaande product wordt verhoogt! Wat een onzin, shame on you Emerce.
prevster
k deed gisteren net een blogpost over deze evolutie binnen het media-landschap.. De oude reuzen krijgen terug greep op de nieuwe kanalen en Itunes stelt zich gewillig op (omdat ze hun winsten toch vooral uit Ipod halen).. Een evolutie om te volgen, ik vrees dat er nog heel wat getroutrek zal komen. De majors gaan op hun overdosis rechten staan om de vrijheid van het internet met horizontale structuur (iedereen kan) te beperken, en de webbers gaan hun vrijheid niet zomaar willen opgeven. Benieuwd hoe youtube de viacom-commotie zal overleven.. http://hiphopvanhier.blogspot.com