Deel dit artikel
-

Applemuseum in Westerbork gaat sluiten, deel collectie naar Ed Bindels (Amac)

Begin volgend jaar opent het grootste Apple-museum van Europa van 1600 vierkante meter zijn deuren in The Wall Utrecht. Het museum is een initiatief van Ed Bindels, oprichter en eigenaar van Apple-reseller Amac. Deze week werd zijn omvangrijke Apple-collectie aangevuld met nog eens duizenden exemplaren, toen het bestuur van Stichting Apple Museum Nederland in Westerbork zijn complete verzameling in beheer gaf.

In de ruim vijfduizend objecten tellende collectie van het nieuwe museum bevinden zich nagenoeg alle Apple-producten, van 1977 tot nu, waaronder diverse bijzondere exemplaren die uitsluitend in de Verenigde Staten zijn uitgekomen.

In The Wall, het rode winkelcentrum langs de A2, bevinden zich tevens de flagshipstore van de Apple Premium Reseller en Bindels’ nieuwe horecaconcept Liemès. Het museum komt een verdieping lager.

Vandaag werd bekend dat het Applemuseum in Westerbork stopt. Door corona is het bezoek erg teruggelopen.

In 2018 kreeg het museum nog een nieuw onderkomen. De collectie verhuisde van Orvelte naar Westerbork en trok daar meer bezoekers.

Alle voorwerpen, inclusief een Lisa, worden geschonken aan twee partijen. Een deel gaat naar het techniekmuseum Oyfo in Hengelo, het overige naar Amac-directeur Ed Bindels.

In de loop der jaren breidde Bindels ook zijn eigen verzameling uit. Bij de verschillende overnames van andere Apple Premium Resellers kocht hij verzamelingen op met de rest van de boedel. ‘Tijdens corona, toen voor een deel van de tijd onze 50 winkels dicht waren, ben ik me serieus gaan focussen op het completeren van de collectie.’

De Apple-ondernemer gaat het museaal aanpakken. ‘Ik wil geen stapel pallets met oude computers, maar een mooi tentoongestelde collectie in een vakkundig vormgegeven ruimte met verhaallijnen, want die zijn er meer dan genoeg. Zoals NeXT dat door Steve Jobs werd opgericht na zijn vertrek bij Apple in 1985 en dat grote invloed heeft gehad en onmisbaar is binnen het verhaal van Apple.”

Foto Applemuseum

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond