Deel dit artikel
-

Asus presenteert een…netbook!

Asus wil maar geen afscheid nemen van de netbook. De Taiwanese fabrikant brengt gewoon weer een Asus Eee PC op de markt, zij het ditmaal met Ubuntu. Als alternatief voor de tablet ook nog.

Asus presenteerde vrijdag in de Escape in Amsterdam aan retailers en pers zijn nieuwste producten, waaronder platte ultrabooks en nieuwste modellen tablets die levenslang toegang bieden tot een cloudomgeving voor muziek, video, foto’s en documenten. Maar de verrassing kwam aan het eind: Asus brengt gewoon weer een netbook op de markt.

De Taiwanese fabrikant was in 2007 de eerste die netbooks op de markt bracht: minilaptops die op Linux of Windows draaiden. Toen daarvan in vier maanden tijd 300.000 exemplaren werden verkocht, schrokken de notebookfabrikanten wakker: kennelijk was er behoefte aan lichtgewicht draagbare computers. In 2008 leek de superportable heel even een serieuze bedreiging voor de notebook.

Lang duurde dat echter niet. In 2008 bracht Apple de platte MacBook Air op de markt, de allereerste ultrabook, en in 2010 verscheen de eerste iPad. Sindsdien wordt de markt voor mobiele computers beheerst door tablets en ultrabooks. De netbook raakte uit de mode. Vorig jaar al werden er meer tablets dan notebooks verkocht.

Vooralsnog hebben ultrabooks met Windows de pc-markt geen boost gegeven. In de eerste helft van 2012 bleven pc-verkopen teleurstellend en het marktaandeel van Windows ultrabooks heeft bij lange na niet de veertig procent gehaald, zoals chipfabrikant Intel had voorspeld. Eind dit jaar zullen hooguit zo’n een miljoen exemplaren zijn verkocht.

Oorzaken: ultrabooks zijn op dit moment twee keer zo duur als traditionele laptops. Dit najaar moet de prijs dalen naar 700 dollar. Maar tablets hebben de introductie van de ultrabook misschien nog wel meer gefrustreerd. Uitgerekend Asus introduceerde (Android-)tablets die aan een toetsenbord zijn te koppelen en zo toch een alternatief vormen voor ultrabooks.

En toch blijft Asus de netbook koesteren. De Asus Eee PC 1225C wordt geleverd met Linux-variant Ubuntu, cloud computing en voorziet ‘in nagenoeg alle behoeftes die een gebruiker tegenwoordig heeft’, zo belooft het bedrijf. En dat voor slechts 210 euro. Andreas Davidsson, productmanager Benelux tegen Emerce: “Voor die prijs krijg je momenteel geen tablet.”

Nog niet, maar zeer binnenkort wel en laat Asus die trend zelf te hebben ingezet. De fabrikant maakte voor Google de aanstaande tablet Nexus 7, waarvan de goedkoopste versie 150 dollar moet gaan kosten.

Deel dit bericht

3 Reacties

johnnyK

Jammer, mijn (ex)windows netboekje doet het weer brilliant onder Ubuntu. Dus een nieuw netboek heb ik voorlopig niet nodig. Wel goed nieuws voor wanneer XP niet meer ondersteund wordt.

Thomas Berends

Zover ik weet is de goedkoopste Nexus tablet, 200 dollar, maar ik kan er langs zitten..

rolf van der Lans

mijn packard bell netbookje [€200] draait ook nog super op lubuntu 🙂
ok er staat ook ergens windows 7 op maar die gebruik ik niet echt…maar toch fijn dat er nieuwe modellen blijven bestaan..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond