Deel dit artikel
-

Au revoir Minitel!

Morgen trekt France Telecom na dertig jaar de stekker uit Minitel, de legendarische viewdata-dienst die door velen werd gezien als de voorloper van het internet. Op het hoogtepunt in 1995 telde deze Johnny Halliday van de technologie 20 miljoen gebruikers.

Velen wisten niet eens dat het nog bestond, maar France Telecom zet er morgen echt een punt achter: Minitel. Ooit keken Nederlanders jaloers naar deze allereerste datadienst, maar zelf zijn ze er nooit in geslaagd om het succes te evenaren. VNUs Digitel en KPNs Viditel kwamen nauwelijks boven het maaiveld uit.

Minitel dankte zijn succes grotendeels aan het feit dat Franse PTT (het latere France Telecom) de Minitel-kastjes gratis leverde aan de consument. De Minitel haalde met een snelheid van 1.200 bits per seconde informatie op en gaf die weer als een soort teletekst, zonder foto’s of geluid. Je kon er telefoonnummers mee zoeken, maar er waren ook iets van 25.000 informatiediensten waaronder de immens populaire erotiekdienst Minitel Rose. De Franse PTT verdiende aan de telefoontikken.

Niet iedereen was blij met de komst van Minitel: uitgevers en reisbureaus vreesden inkomstenderving.

France Telecom slaagde er niet in om zijn vinding buiten de landsgrenzen te slijten. Het verhaal gaat dat zelfs Steve Jobs een Minitel-terminal bestelde om het nader te bestuderen, ruim voor de introductie van de Apple Macintosh in 1984.

Het Franse telecombedrijf schat dat er nog zo’n 670.000 Minitel-terminals in omloop zijn, en die worden grotendeels door veeboeren gebruikt. Ook huisartsen gebruiken de dienst. Het is echter een mythe dat Minitel de komst van internet in Frankrijk zou hebben tegengehouden. Per slot van rekening maakt Minitel nu definitief plaats voor het World Wide Web.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Jak Boumans

Het was niet VNU Digitel, maar Ditzitel!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond