Deel dit artikel
-

Autozoekmachine strijdt verder tegen Wegener

Autozoekmachine Gaspedaal geeft de strijd tegen Wegener nog niet op. De autozoekmachine gaat in hoger beroep. Eerder werd besloten dat Gaspedaal het aanbod van Wegener-site Autotrack niet meer op de eigen site mag tonen.

Gaspedaal maakt auto-advertenties van acht advertentiesites doorzoekbaar. Een daarvan is Autotrack van Wegener. In de digitale wereld wemelt het van de zoekmachines en vergelijkingssites waarbij informatie uit andere databases wordt gehaald. Arnoud Engelfriet, partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht: "Het probleem is de databankenwet, daar is veel onduidelijkheid over. Het is goed dat ze in hoger beroep gaan, daarmee probeer je duidelijkheid te krijgen, in de industrie en wellicht voor het hele internet."

Eerder spande Wegener een kort geding aan tegen Gaspedaal. Die zaak werd verloren door Wegener, maar de uitgever tekende later hoger beroep aan. Dit beroep werd weer ingetrokken om een bodemprocedure te starten. Hiermee zou de rechter binnen een breder tijdsbestek vast kunnen stellen of er al dan niet schade werd geleden door Wegener. In de bodemprocedure werd bepaald dat Gaspedaal inbreuk heeft gemaakt op het databankrecht van Wegener.

Engelfriet: "Die uitspraken scheppen onzekerheid. Dus hoger beroep is een goede zaak. Dat er een gezaghebbende rechter een uitspraak doet onder welke voorwaarden iets  wel en onder welke voorwaarden iets niet mag."

GasPedaal is het onder meer niet eens met het oordeel van de rechtbank dat Wegener schade lijdt. De autozoekmachine toont in het de zoekresultaten een beperkt aantal gegevens en een kleine foto van de occasion. Wanneer een advertentie wordt aangeklikt, wordt de bezoeker doorgestuurd naar de specifieke webpagina van de autosite waar de auto gevonden is.

Onterecht voordeel

"Je ziet op het internet veel databanken die hergebruikt worden. Volgens de criteria van de databankenwet mag je hergebruiken, tenzij er een onterecht voordeel uit het hergebruik wordt gehaald, of wanneer een databank in het geheel wordt gekopieerd", aldus Engelfriet.

Volgens het oordeel van de rechtbank maakt GasPedaal, door haar handelswijze, inbreuk op het databankenrecht van Wegener. De rechtbank meent weliswaar dat GasPedaal per zoekopdracht géén substantieel deel van de databank opvraagt en hergebruikt, maar dat door het cumulatieve effect van de vele zoekopdrachten via GasPedaal een substantieel deel van de databank van Wegener aan het publiek ter beschikking wordt gesteld.

Google

"Google haalt ook informatie ergens anders vandaan", haalt Engelfriet aan. Hij vervolgt: "Dat vindt iedereen normaal. Maar wanneer je een schil om YouTube zou plaatsen en doet alsof het je eigen site is, dan is het wel een probleem. Het komt er op neer: wanneer is het wel en wanneer is het niet gerechtvaardigd."

Volgens de advocaat van GasPedaal is het niet terecht dat de rechtbank de schade automatisch aanneemt: "GasPedaal is een zoekmachine die slechts beperkte delen van autoadvertenties van onder meer AutoTrack weergeeft. Volgens de databankenwet kan in dat geval alleen van inbreuk sprake zijn als de exploitant van een databank ongerechtvaardigde schade lijdt. Als Wegener schade lijdt, dan zal dit aangetoond moeten worden. De rechtbank mag daar niet zomaar vanuit gaan."

Engelfriet ziet wel iets in het standpunt van Wegener: "Gaspedaal.nl drijft toch op hun database. Het kan niet zo zijn dat partij A iets bouwt en dat partij B er een ander kleurtje aan geeft en het overneemt."

Bron foto: Hugo90 (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond