Deel dit artikel
-

Battle retrogaming: Nintendo Classic Mini SNES vs. Raspberry Pi (RetroPie)

Nintendo heeft de rage van retrogaming weer flink aangewakkerd met de heruitgave van de Classic Mini NES in 2016 en dit jaar de komst van de Classic Mini Super NES. Een alternatief is de veel goedkopere Raspberry Pi die op RetroPie software draait. Een vergelijk.

De Classic Mini van de SNES ziet er net zo uit als het origineel uit 1991, maar dan een stukje kleiner. De twee meegeleverde controllers zijn gelukkig even groot gebleven en met dezelfde prettige speelervaring. Intern vinden we een simpele ARM-processor, die snel genoeg is om de meegeleverde 21 originele games soepel te laten spelen.

Niks nieuws
Van binnen blijkt de Super NES een kopie van de Mini NES van vorig jaar, alleen is de software aangepast. De spellen zijn natuurlijk fantastische games, maar er zijn ook andere manieren om deze af te spelen dan op de SNES. Opgeteld biedt de Super Nintendo een overzichtelijke grafische interface, zij het met een Nederlands menu.

Goed alternatief
De aanlevering van Nintendo’s Classic Mini verloopt zo slecht dat de verkoopprijzen stijgen en ook het 25-jaar oude origineel duurder wordt. Zodoende zijn de emulators erg in trek. Nintendo biedt deze zelf in de vorm van de Wii, maar ook de RetroPie-software voor de Raspberry Pi is een alternatief. En is nog gratis ook.

Allesvreter
Niet alleen SNES-games kunnen via RetroPie worden gespeeld, maar dankzij de software ook games voor de Nintendo64, PlayStation, SEGA, Gameboy, Atari en tal van andere retrosystemen. Het binnenhalen van deze games verloopt echter niet via de officiële kanalen, maar onder ander via forums en BitTorrent. Verder zijn deze ROMs gelijk aan de originele spelcassette en de Classic Mini.

Conclusie
De speelervaring bij de RetroPie en de Classic Mini is nagenoeg gelijk. Bij de Raspberry Pi zul je twee controllers moeten aanschaffen of lenen van een ander systeem als de PlayStation of Xbox. Zowel de Pi als de Mini vertonen een scherp beeld via de HDMI-uitgang, maar missen een meegeleverde USB-voeding. Als de Mini niet zo duur was en ook nog eens makkelijk verkrijgbaar zou zijn geweest, had ie hoogstwaarschijnlijk de Versus gewonnen. Nu niet.

Specificaties

Nintendo Classic Mini SNES
Aantal games: 21
Processor: Quadcore ARM Cortex A7
GPU: Mali-400 MP
Geheugen: 256 MB DDR3
Opslag: 512 MB
Aansluitingen: HDMI, micro-USB (voeding)
Bijgesloten: 2 controllers, HDMI-kabel
Prijs: 79-149 euro
Site: nintendo.nl

Raspberry Pi 2 (met RetroPie)
Aantal games: oneindig
Processor: Quadcore ARM Cortex A7
GPU: Broadcom VideoCore IV
Geheugen: 1 GB DDR3
Opslag: micro-SD
Aansluitingen: HDMI, 4x USB, Ethernet
Bijgesloten: niets
Prijs: vanaf 35 euro
Site: raspberrypi.org

* Dit artikel verscheen eerder in het decembernummer van Emerce magazine (#163).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond