Deel dit artikel
-

Battle smart speakers: Apple HomePod mini & Nest Mini (Google)

Deze smart speakers zijn de kleinste en goedkoopste introductie in de wereld van slimme assistenten. De Nest Mini van Google is al twee jaar lang het ‘perfecte’ kerstcadeau met aanbiedingen van twee à drie tientjes. De HomePod mini van Apple was tot nu toe alleen nog maar in het buitenland verkrijgbaar. Vanaf nu ook in ons land en volledig Nederlandstalig.

Integratie
De Nest Mini is op iOS en Android in te stellen via de Google Home app en maakt gebruik van de Google Assistant. Apple werkt alleen via iOS en zul je moeten toevoegen aan Apples Homekit. De spraakbediening gaat via Siri, die in het Nederlands op de HomePod Mini erg goed klinkt (en ook goed luistert). Er zijn alleen nog niet zoveel apparaten die werken met Homekit, ongeveer een derde van wat Google biedt. Maar voor een Apple-gebruiker zijn alleen de apparaten van Apple al de reden van aanschaf waard.

Winnaar: gelijkspel

Vorm
In diameter zijn ze met tien centimeter even groot (of klein), maar het Apple-bolletje is twee keer zo hoog. Ik mis hier de sjieke uitstraling die Apple normaal heeft. Dat zie ik vreemd genoeg bij de Nest Mini wel terug, met zijn verlichting door de stof heen. De Nest heeft ook nog een knop om alle microfoons uit te zetten, een inkeping om hem aan de muur te bevestigen en de kabel is te vervangen, aangezien deze met een USB-C plug werkt.

Winnaar: Nest Mini

Geluid
De Nest Mini is ondertussen al een keer vernieuwd en kan nu twee keer zo hard in luidheid als de vorige. Wat niet wil zeggen dat hij gelijk een stuk beter klinkt. Hij klinkt eigenlijk een beetje als een standaard bluetooth speaker en zo is hij ook te gebruiken (wat overigens een functie is die Apple niet heeft). Met een tweede exemplaar zijn beide systemen in stereomodus te gebruiken. De HomePod mini heeft daarentegen een veel betere en vollere klank, als een volwaardig multiroom systeem.

Winnaar: HomePod mini

 Mogelijkheden
In heel veel functies gaan ze gelijk op. De assistenten kunnen, en weten, evenveel (of misschien even weinig). Als je maar weet hoe en wat je moet vragen. De bediening op het apparaat (tikken) is eigenlijk hetzelfde, de luidspreker is in een Multiroom Audio-systeem op te nemen en dezelfde diensten zijn te gebruiken. Apple heeft dan geen Bluetooth audio, maar wel AirPlay 2 (betere kwaliteit). De intercom-functie van HomePod naar HomePod(s) is een leuke extra, de U1-chip die elk iOS apparaat detecteert brengt hem naar een hoger level met handige functies.

Winnaar: HomePod mini

Conclusie
Afgezien van het niet zo fraaie uiterlijk en de uitsluiting van Android-gebruikers, geeft de HomePod Mini de mogelijkheid om Siri vlekkeloos in je huishouden te integreren en je krijgt er nog een goed klinkende luidspreker voor terug. De U1-chip zorgt ervoor dat je de bediening niet alleen met je stem hoeft te doen. Je houdt je iPhone vlakbij de luidspreker en krijgt meteen een rij functies tot je beschikking. Gebruik je geen tot weinig Apple-apparaten (bijvoorbeeld de AppleTV voor Homekit), dan heeft aanschaf niet veel zin. Dat heeft echter geen negatief effect op de versus: Apple is de winnaar.

Specificaties

Apple HomePod mini
Assistent: Siri
Chip: Apple S5, Apple U1
Luidspreker: full range driver met 2 passieve radiatoren
Connectie: Wifi 802.11n, Bluetooth 5.0 (geen audio)
Kleur: wit, donkergrijs, geel, oranje, blauw
Afmetingen (h x b): 8,4 x 9,8 cm
Gewicht: 355 gram
Prijs: 109 euro
Site: apple.com/nl

Google Nest mini
Assistent: Google Assistant
Chip: Quad-core 64-bits ARM CPU 1,4 GHz
Luidspreker: 1,58 full range driver
Connectie: Wifi 802.11b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
Kleur: wit, zwart
Afmetingen (h x b): 4,2 x 9,8 cm
Gewicht: 183 gram
Prijs: 59 euro
Site: store.google.com

* Dit artikel verscheen eerder in het meinummer van Emerce Magazine #189.

Deel dit bericht

3 Reacties

discy

Wat een rare conclusie.
Homepod en nest winnen in de indidivuele.
En de conclusie is dat Apple wint door siri.
Terwijl onder mogelijkheden staat dat de assistenten (google/siri) evenveel kunnen.

Dan is Google toch de winnaar?

discy

Ah mijn fout.
Alleen zou je voor de prijs de Google Nest Audio moeten vergelijken met homepod. Niet de mini, die een kwart kost van de homepod. Geluid is dan ook beter.

Sander van der Heide

Ja, qua prijs heb je inderdaad gelijk, dat zou dan een beter vergelijk zijn. Maar qua model (bij beiden instap), naam (mini), afmetingen (allebei zelfde diameter), vonden we dit een beter vergelijk. Maar misschien een goeie voor een volgende dan!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond