Deel dit artikel
-

Battle noisecancelling hoofdtelefoons: Bose versus Sony

Jarenlang was Bose de marktleider op het gebied van noisecancelling hoofdtelefoons. Je liep een vliegtuigcabine waar ook ter wereld binnen en je zag er gelijk een stuk of 10. In een paar jaar tijd heeft Sony zich weten op te klimmen met de fantastische WH-1000XM en zie je in dezelfde cabine nog maar een enkele Bose. Onlangs heeft Sony hiervan de vierde generatie gelanceerd.

Comfort en constructie
De WH-1000XM4 verschilt qua uiterlijk niet eens zoveel met de eerste versie. Hoewel deze wel een afwerking van leer om de oorschelpen had, die het een sjieke uitstraling gaf.  De huidige plasticafwerking mist de elegantie van een even dure B&W of Bose 700. Lekker zitten doet ie wel en hij is makkelijk op te vouwen in de opbergtas. Eigenlijk net zo als de Bose, maar deze is nog iets kleiner en lichter en zit net even lekkerder.

Winnaar: Bose

Geluidskwaliteit en NC
Tja, smaken verschillen en de 1000XM3 had voor mij altijd al iets teveel bas en een beetje gehypet geluid. Dan is de Bose evenwichtiger en klinkt net even wat sjieker. De 1000XM4 voert het nog een tandje op met nog meer bas en scherper midden. Het wordt er dus niet beter op. Net zoals de noise cancelling, prima voor geluid van buitenaf, maar levert over het audiosignaal juist wat meer ruis en bij mij ook wat lichte druk op de oren. Bij Bose had ik nergens last van. Jammer dat Bose niet veel audiocodecs ondersteunt, zodat alleen iPhone-bezitters profiteren van goede geluidskwaliteit. Sony verliest ook deze troef door de Aptx-ondersteuning te laten vallen.

Winnaar: Bose

Bediening
Aangezien beide hoofdtelefoons met bluetooth werken, kunnen ze ook op die manier communiceren met een smartphone. De Bose kan de bekende start/stop/skip-opdrachten geven en volume. Sony heeft nog een paar extra trucjes. Leg je je hand over de rechter oorschelp heen, dan hoor je opeens het omgevingsgeluid, maar dat kan nu zelfs ook als je gaat praten, de XM10004 luistert namelijk mee. Neem je de linkeroorschelp af, stopt de muziek meteen.

Winnaar: Sony

Apps
Voor de extra functies kun je bij beide hoofdtelefoons terecht bij een bijhorende app. Bij Bose zijn de mogelijkheden wel beperkt hierin, je bepaalt wat de extra knop aan de linkerkant doet (mate van ruisonderdrukking of spraakassistent) en je kunt de audio naar een tweede Bose-hoofdtelefoon sturen. Sony gooit alle remmen los: mate van ruisonderdrukking gekoppeld aan je omgeving/beweging, geluid aanpassen op luchtdruk en instellingen voor 360-graden audio, zijn hier het bewijs van.

Winnaar: Sony

Conclusie
Je zou denken dat het gelijkspel wordt, maar aangezien Sony met versie 4 op een paar punten minder scoort dan zijn voorganger, laat ik de simpele bediening, geluidskwaliteit en het comfort van de Bose zwaarder wegen. De extra AI-toepassingen die de geluidskwaliteit zouden moeten verbeteren, zie ik niet echt als een verbetering. Ook die enorme sensor aan de linker binnenkant om het afnemen van de hoofdtelefoon te registreren is wat Spartaans. Zet daar nog eens het stevige prijskaartje bij en dan is de Bose QC II echt een betere optie. Met de 1000XM3 was het misschien anders afgelopen, zeker nu deze in prijs is gedaald.

Specificaties

Sony WH-1000XM4

Introductiejaar: 2020
Kleuren: zwart, zilver
Batterijduur: 30 uur
Bluetooth codecs: SBC, AAC, LDAC
Bediening: volume, start/stop, telefoongesprek, nc
App: Headphones Connect (ios/android)
Gewicht: 255 gram
Gem. winkelprijs: 379 euro
Site: sony.nl

Bose QuietComfort 35 II

Introductiejaar: 2017
Kleuren: zilver, zwart
Batterijduur: 20 uur
Bluetooth codecs: SBC, AAC
Bediening: volume, start/stop, telefoongesprek, nc
App: Bose Connect
Gewicht: 237 gram
Gem. winkelprijs: 249 euro
Site: bose.nl

* Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#179).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond