Deel dit artikel
-

BBC test ‘Journalist 2.0’

Korte soundbites via Twitter, achtergronden via YouTube, beeldimpressies via Flickr en documentatie via Del.icio.us. De Engelse Publieke Omroep stuurt journalist Ben Hammersley twee weken op stap om, ondersteund door nieuwe mediakanalen, verslag te doen van de Turkse parlementsverkiezingen op de ‘ouderwetse tv en radio’.

Op 22 juli vinden in Turkije de algemene verkiezingen plaats. In de aanloop naar die dag worden in het hele land debatten gevoerd, niet enkel op televisie maar ook op dorpspleinen en in theehuizen. Het land bepaalt in die tijd zijn beleidspositie over Irak en Iran maar ook over, bijvoorbeeld, de wens tot aansluiting bij de Europese Unie.

De Engelse publieke omroep legt de komende twee weken zijn voelsprieten te luister in 4 steden. De verhalen worden echter niet in een paar televisieminuten zendttijd gepropt. De BBC gebruikt externe webdiensten om zo lang en uitvoerig mogelijk verslag te doen.

Journalist Ben Hammersley, vorig jaar de afsluitend spreker tijdens Emerce e.day, is met een tv-ploeg afgereid naar Turkije. Het miljoenenpubliek dat zijn verrichtingen niet via het web wil volgen, zal hem regelmatig zien en horen op BBC World, World Service radio, News 24 en BBC News online. Internetters met een bovengemiddelde belangstelling voor de Turkse ontwikkelingen kunnen zich wenden tot het doorlopende webverslag.

Hammersley publiceert hyperlinks naar zijn vooronderzoeken op bookmarksite Del.icio.us en zal zijn foto's op Flickr.com publiceren. In een interview met de Press Gazette zegt hij dat deze werkwijze aanmerkelijk intensiever is dan die van de gemiddelde buitenlandse correspondent. Immers, hij constateert, registreert en verzendt zijn bevindingen in een paar minuten tijd.

De Engelsman zal ook videoverslagen maken die niet op televisie komen. Op YouTube zendt hij via dit kanaal in zowel kleur als zwart-wit uit. De zwart-wit beelden duiden erop dat het gaat om materiaal van achter de schermen. De filmploeg laat zien hoe ze op een lokatie terecht komt en, bijvoorbeeld, waar ze sprekers vindt. De kleurenbeelden zijn geschikt voor 'broadcast' televisie. Berichtendienst Twitter wordt ingezet voor kleine 'informatiepulsen'.

 

 

De BBC kiest bewust voor het uitbesteden van nieuwe media-technologie bij sites als Flickr en YouTube. Deze kanalen zijn reeds ver doorontwikkeld, luidt de redenering, en zijn bovendien goedkoop of gratis in gebruik.

De Turkse expeditie leidt uiteindelijk tot de productie van een DVD en twee tv-documentaires. Volgens de planning worden die uitgezonden op BBC World ten tijde van de Turkse verkiezingen eind juli. De reportage zal een mengelmoes zijn van tv-, radio- en webproducties.

Global News-baas Sam Brook denkt dat Hammerleys aanpak geen perfecte resultaten op zal leveren. Wel ziet hij het als een voorbeeld voor de wijze waarop buitenlandcorrespondenten in de toekomst hun werk zouden kunnen doen.

Enkele correspondenten van NRC Handelsblad en Het Financieele Dagblad, bijvoorbeeld onderhouden reeds vrij actief weblogs over Europese politieke ontwikkelingen en financiele ontwikkelingen in Londen en New York City.

Een bredere combinatie van oude en nieuwe media, en geïntegreerde verslaggeving, was onlangs te zien bij de Vpro. Het ging hier echter niet om algemeen of politiek nieuws, maar om de registratie van muziekfestival Pinkpop.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond