Deel dit artikel
-

Beleggers de dupe van forse KPN investeringen

Beleggers zijn niet blij met het besluit van KPN om over 2012 geen dividend uit te keren en het dividend over 2012 te verlagen. De koers van het aandeel daalde vanochtend 13 procent, de grootste val sinds jaren.

KPN moet wel ingrijpen omdat het voor de frequenties, waaronder die voor 4G, 1,35 miljard euro neertelt. Beleggers krijgen hierdoor voorlopig de grootste klappen. Het telecombedrijf maakte zijn besluit vrijdag bekend, maar de beurzen waren toen al gesloten.

KPN gaat zijn LTE-diensten al in februari uitrollen. Halverwege 2012 moet de helft van zijn klanten 4G-bereik hebben.

Tien jaar terug kwam KPN zelfs in grote financiële problemen nadat het bedrijf erg veel geld betaalde voor UMTS-frequenties. Het nieuws over de verkoop van zijn dochter Orange had geen enkele invloed op de koers.

Deel dit bericht

8 Reacties

van Zanten

Geeft wel aan dat beleggers helemaal niet geinteresseerd zijn in de lange termijn strategie van een bedrijf maar alleen maar winst willen en geldbelust zijn al helpt dat een bedrijf om zeep. Weer een typisch voorbeeld van het inmiddels volledig verrot Angelsaksisch model.

rick

nou van zanten, hoe zou jij reageren als je toch toch geen salaris krijgt in 2012 en over 2013 bijna niets?
De rol van de overheid die alle winsten afroomt is uiterst bedenkelijk. Hoe kan men verwachten dat bedrijven als KPN blijven investeren als er een extreem dure “licence to operate” bij de overheid aangekocht moet worden. Dit lijkt me niet bevorderlijk voor Nederland breedbandland.

Remy Bleijendaal

@ Rick: het was toch een veiling en geen verkoop voor een vaste prijs? de overheid had ingeschat dat het 7 keer minder zou opleveren, dan dat het nu is geworden.

rick

@Remy, inderdaad het staat ieder bedrijf vrij om te bepalen hoeveel ze hiervoor betalen. Mijn punt is dat er nu miljarden stromen uit de telecomsector naar de overheid. Beter zou zijn om dit geld teug te investeren in bijvoorbeeld het bevorderen van het breedband gebruik in Nederland, anders is het niet meer dan de heffing voor het bedrijfsleven.

Z.Eur

@rick
Als zou KPN de licenties kado krijgen dan zouden ze nog proberen u de hoofdprijs te laten betalen.
De overheid die duur gebakken lucht verkoopt en de grote graaiers aan de top bij KPN, het mes snijdt aan 2 kanten.

KPN probeert elk concept tot in den treure uit te melken totdat het punt bereikt wordt dat consumenten het niet langer pikken. En u als consument betaalt daarvoor telkens weer de hoofdprijs. Maar u als consument bent nu eenmaal gek op onze nationale trots de KPN!
Het maakt niet uit hoeveel geld je KPN kado geeft, wij als burgers gaan er echt geen centje op vooruit.

Een netwerk beheert door de staat waar iedere provider tegen hetzelfde bedrag zijn diensten op kan aanbieden zou een hele verbetering zijn.

wim

Ik heb ervaring met kpn lekker hoge kosten en rekeningen betalen dat was al 10jaar geleden met die oplichters.
Ik koop dan ook geen een aandeel in de telecom.
succes kpn ook voor hun is het over met graaien.

Wim Tjaberinga

Het staat ieder telecombedrijf vrij om te bieden op een 4G-licentie. Als die prijs 7x hoger is dan de prijs die kenners inschatten, dan mag je veronderstellen dat er een goed plan achter zit. Helaas merk je al jaren dat die plannen ontbreken en het aandeel flink onder druk staat. Niet pervers Angelsaksisch model, gewoon geen goede strategie. En dat voelt de markt. KPN zou er goed aan doen om samen met grote aandeelhouders (o.a. C. Slim) na te denken over de toekomst van het bedrijf en een stevig plan neerzetten hoe die 1.4 miljard in de komende 5 jaar weer terugverdiend kan worden. En iedereen die zegt dat dat bedrag nogal meevalt als je het uitsmeert over een periode van 17 jaar, die houdt zichzelf voor de gek. Over 10 jaar is er weer een nieuwe 5G netwerk en dan moet KPN weer in de buidel tasten!

Don van Riet

Omdat je als belangrijke speler op de mobiele markt wil blijven manifesteren mòest elke echte mobiele provider wel meebieden. De overheid verkeert dus in een absolute machtspositie: zij hadden net zo goed de BTW op mobiele diensten kunnen verdubbelen, het belastingeffect is hetzelfde. Tele2 wil volgens mij weg uit de resellershoek en kan dankzij de oude Versatelnetwerken vrij snel ook mobiele diensten uitrollen.En de kabelaars zijn door hun sprinkhaanfondsen diep in de schulden gezet. Toch denk ik dat zij taktisch mee hebben meegewerkt om de prijs op te drijven, al was het maar om het de concurrrenten indirect zo lastig mogelijk te maken (Ziggo signaleerde eerder al veel last van concurrentie vanuit KPN te voelen) Investering is een slechte term, die licenties zijn gewoon belastingen op gebruik van middelen waar de staat succesvol een eigendomsrecht op claimt

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond