Deel dit artikel
-

Berlijnse Uber chauffeurs rijden stug door ondanks verbod

Berlijnse Uber chauffeurs trekken zich niets aan van het verbod op de taxidienst. De gemeente zegt dat passagiers niet voldoende verzekerd zijn als ze meerijden met chauffeurs die geen taxivergunning hebben, zoals bij de goedkoopste variant UberPOP.

Bright en Emerce namen gisteren de proef op de som door een ritje bij Uber in Berlijn te boeken. Omdat Uber tegen het gemeentebesluit in beroep gegaan, rijden ze nog steeds door de straten. Sterker nog: de vele publiciteit heeft alleen maar geholpen. Er zijn drie keer zoveel aanmeldingen. Op de dag dat het verbod werd afgekondigd, zou de app in Berlijn vijfduizend keer zijn gedownload.

“Wij lopen als chauffeurs geen risico”, bezweert de jonge Duitse chauffeur, die amper twee maanden voor Uber rijdt. Veel eisen werden niet gesteld, zo vertelt de student. “Je mag geen strafblad hebben en je auto moet nieuw zijn, zeg vanaf 2005, maar dat is eigenlijk alles.”

Hij schat dat er zo’n tweehonderd UberPOP-chauffeurs in Berlijn zijn tegen enkele duizenden taxichauffeurs met een officiële licentie. Niettemin krijgt de student regelmatig verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Taxichauffeurs herkennen hem door de smartphone die hij op het dashboard heeft staan.

Een Berlijnse rechter sprak al in april een verbod op Uber uit, maar dat werd nooit gehandhaafd. Het bedrijf hekelt de conservatieve houding van het Berlijnse stadsbestuur. Een recent vacatureoverzicht op Uber.com laat zien dat het bedrijf zich opmaakt voor een zware internationale lobbypraktijk. Het doel: ‘Contact leggen en onderhouden met beleidsmakers en voorstellen schrijven voor aanpassing van regel- en wetgeving’.

Deel dit bericht

1 Reactie

Paul Haarman

Uber is een mooi concept, maar toch ook een beetje naïef. Wanneer er in bepaalde landen en steden wetten of verordeningen gelden moeten ze daar in hun business model gewoon rekening mee houden. Een business starten die zich niet houdt aan die wetten is vragen om problemen. Bestaande markten opschudden met nieuwe concepten is prachtig, maar de wetgeving kadert het speelveld voor alle actoren. Zijn die wetten allemaal goed en doordacht? Waarschijnlijk niet, maar als iedereen de wetten aan hun laars gaat lappen komt het ook niet goed. Op die manier kun je alle markten veroveren, maar helaas, dat gaat niet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond