Deel dit artikel
-

Bibliotheek gaat boeken ‘streamen’

Bibliotheken starten binnenkort het E-bookplatform. Leden kunnen e-books daarmee ‘streamed’ lezen via een smartphone, tablet en PC. Sommige e-books kunnen ook worden gedownload.

De streaming-oplossing maakt deel uit van het zogenoemde e-book pluspakket. Leden betalen daarvoor twintig euro bovenop het standaard bibliotheekabonnement en kunnen jaarlijks achttien titels lezen. Het aanbod is beperkt, maar het starten met aanbieden is nu belangrijker dan streven naar een optimaal aanbod, vindt de Vereniging van Openbare Bibliotheken. “We hopen dat we op basis van deze ervaringen vervolgafspraken kunnen maken met de uitgevers.”

Volgens woordvoerster Francien van Bohemen van de Vereniging van Openbare Bibliotheken zijn uitgevers nog wat huiverig, zeker als het nieuwere titels betreft. Vandaar die mondjesmaat worden gestreamed. De bestanden kunnen dus niet bewaard worden.

Streaming wordt mogelijk vanaf het webplatform, dat momenteel wordt gebouwd door het Centraal Boekhuis (CB) uit Culemborg en Ciber Nederland uit Eindhoven. CB neemt de ‘repository’ en de beveiliging van de digitale bestanden voor zijn rekening. Een repository is een database, die het mogelijk maakt digitale bestanden te beheren. Er komt voorlopig geen app, wel komt er een koppeling met de websites van de aangesloten bibliotheken.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond