Deel dit artikel
-

Binance krijgt Nederlandse boete van 3,3 miljoen euro, DNB bevestigt registratie

De Nederlandsche Bank heeft 25 april een bestuurlijke boete van 3.325.000 euro opgelegd aan Binance Holdings Ltd omdat het platform cryptodiensten heeft aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB.

Bedrijven die in Nederland cryptodiensten willen aanbieden, zijn op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht om zich daarvoor te registreren bij DNB.

DNB heeft bij de verhoging van de boete meegenomen dat Binance mondiaal de grootste aanbieder van cryptodiensten is, met een dagelijks handelsvolume van 13,7 miljard dollar, en dat Binance in Nederland een zeer groot aantal klanten heeft.

Daarnaast heeft de cryptobeurs (waar cryptomunten voor euro’s en dollars of andere munten kunnen worden omgewisseld) volgens de toezichthouder concurrentievoordeel genoten doordat zij geen heffingen aan DNB heeft afgedragen en ook geen andere kosten heeft hoeven maken in verband met doorlopend toezicht door DNB.

Een andere belangrijke reden voor de verhoogde boete is dat de overtredingen gedurende een lange periode hebben plaatsgevonden: sinds 21 mei 2020 (datum invoering registratieplicht) tot in ieder geval 1 december 2021 (datum einde onderzoek door DNB). DNB beschouwt deze overtredingen dan ook als zeer ernstig.

Binance heeft op 2 juni 2022 tegen bezwaar gemaakt tegen de hoogte van de boete.

DNB bevestigt dat er inmiddels een registratieaanvraag ligt, zoals Emerce reeds in mei meldde. Om die reden is de boete iets lager uitgevallen.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond