Deel dit artikel
-

Bitcoin Amsterdam: ‘Bitcoin werkt voor El Salvador elke dag’

El Salvador, het eerste land dat ter wereld Bitcoin als wettig betaalmiddel invoerde, laat zich niet van de wijs brengen door de lage koers van de cryptomunt. Die koers zal het land echt niet in een faillissement storten. “Voor ons werkt de Bitcoin elke dag, zeker als je je realiseert dat zeventig van de bevolking voorheen geen toegang had tot bancaire diensten,” vertelde Héctor Enrique Celarié Landaverde van de Nederlandse Ambassade van El Salvador, vanmiddag op Bitcoin Amsterdam.

Het kleine Midden-Amerikaanse land met 6 miljoen inwoners heeft sinds de invoering van de cryptomunt fors ingekocht: met belastinggeld werden in eerste instantie 2301 bitcoins aangeschaft voor een bedrag van ruim 100 miljoen dollar. Een groot deel daarvan is, althans op papier, in rook opgegaan.

Maar het land heeft Bitcoin niet omarmd om zijn inwoners rijk te maken. Zo was het plan om Bitcoin te gebruiken om buitenlandse investeringen aan te trekken en zich minder afhankelijk te maken van de Amerikaanse dollar. Ook is het makkelijker geworden om geld naar familie in het buitenland over te maken.

Salvadoranen kunnen niet alleen in winkels met bitcoins betalen. Bij speciale bitcoin-pinautomaten kunnen zij cryptomunten ook omzetten in harde dollars, of juist bitcoins kopen.

De Bitcoins worden bewaard in een wallet die Chivo heet. Ontwikkelaar Tristan Thoma van AlphaPoint gaf in Amsterdam toe dat de introductie niet vlekkeloos was verlopen, “maar dat hadden we ingecalculeerd. Er zijn mensen slachtoffer geworden van ordinaire phishingscams, dat proberen we nu tegen te gaan met goede voorlichting en training.”

Ook de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft Bitcoin inmiddels erkend als een officieel betaalmiddel. De bevolking kan er nog niet met Bitcoin betalen, zo vertelde Steve Tangoa die de regering adviseert. Uiteindelijk is dat wel de bedoeling, maar het streven is nu vooral om investeerders aan te trekken voor de winning van olie en gas. “We hebben nog heel wat economische problemen te overwinnen, en investeren in Centraal-Afrikaanse Republiek is momenteel te ingewikkeld.”

El Salvador heeft nog steeds ambitie om het cryptoland bij uitstek te worden. “We hopen een fintechgemeenschap op te zetten rond Bitcoin,” vertelde ambassadeur Héctor Enrique Celarié Landaverde. Er zijn nog steeds serieuze plannen om ’s werelds eerste Bitcoin Cit, te bouwen. En de ambassadeur nodige iedereen uit om naar Bitcoin Beach te komen, een Bitcoin Economisch ecosysteem aan de kust van El Salvador, waar de lokale bedrijven nooit in aanmerking kunnen komen voor verkoperaccounts die nodig zijn om creditcards te accepteren. “Je kunt er met Bitcoin een Cola of een bier bestellen.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Christian - Slagter Media

Allemaal leuk en aardig dat de Nederlandse ambassadeur lyrisch is over de invoering van de Bitcoin als wettig betaalmiddel, maar een grote meerderheid van de eigen bevolking is volgens onderzoek tegen het ‘experiment’ https://www.barrons.com/news/most-salvadorans-think-making-bitcoin-legal-tender-was-failure-01666135207.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond