Bitcoin Amsterdam: Verander het geld, verander de wereld

Er is weinig te merken van de cryptowinter op het eerste Bitcoin Amsterdam congres. De Gashouder van de Westergasfabriek was woensdag tot aan de nok toe gevuld met crypto-enthousiastelingen.
Voor alle duidelijkheid: het congres gaat louter over Bitcoin, en niet over de vele altcoins, terwijl over rivaal Tether al helemaal niet gesproken leek te mogen worden. Een beetje Bitcoin fan keurt het Proof of Stake-principe dat de blockchain Ethereuum onlangs heeft omarmd af, vanuit de overtuiging dat alleen Bitcoin voldoende bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf.
Het in nauwelijks zes maanden georganiseerde congres zette zich duidelijk af tegen de traditionele geldsystemen. Een reusachtige pop van een astronaut aan het dak van de Gashouder moest suggereren dat de Bitcoin een gigantische sprong voor de mensheid is. De organisatoren vatten de sfeer treffend samen: ‘Fix the money, fix the world’. Wel met alleen Bitcoin, natuurlijk.
Maar de Bitcoin stond er een aantal maanden veel beter voor dan nu. Ook de cryptomarkt ontsnapte niet aan de economische onrust die ontstaan is na de Russische inval in de Oekraïne. Weg zijn de reclames met ‘Dit is je teken’, waarmee beginnende cryptobeleggers vorig jaar nog om de oren werden geslagen.
De crisis werd nog verergerd door het drama rond TerraUSD, een munt die als een soort tussenstop in de markt fungeerde bij transacties tussen verschillende cryptovaluta. Het leidde tot een reeks van faillissementen van bedrijven die hoge rendementen beloofden op ingelegde cryptomunten.
Diverse experts vroegen zich woensdag af of Bitcoin wel een goede hedge (verzekering) tegen de torenhoge inflatie is. De Bitcoin koers zakt steeds verder weg, terwijl de Amerikaanse dollar sterker wordt.
‘Ik heb bitcoins voor mijn kinderen.” aldus investeerder Greg Foss, die zich afzet tegen de ‘clownshow waarin steeds meer geld wordt gedrukt’.
Een andere crisis voor de sector zijn de hoge energiekosten die samenhangen met het delven van Bitcoin. Er werden allerlei voorstellen gedaan om aanbod en verbruik beter op elkaar af te stemmen. Minen doe je op tijden dat anderen weinig energie nodig hebben. Ook zouden delvers betrokken moeten worden bij de financiering van nieuwe energieprojecten. Zach Brandford van Cleanspark pleitte voor de inzet van kernenergie. Daarnaast kunnen nu al tulpen worden gekweekt op de warmte die de rekenintensieve miningcomputers afgeven. Het panel dat over het energieverbruik ging vermoedt wel dat het aantal miners zal afnemen.
Het congres werd geopend door de Nederlandse ‘cryptobroers’ Pieter en Bert Slagter. Die laatste benadrukte het belang van decentrale geldsystemen, ‘waar niemand de regels kan veranderen’. Maar hij moest ook erkennen dat de main stream media Bitcoin nog steeds zien als een casino. “Ik denk dat de aanhoudende negatieve publiciteit komt omdat maar weinig mensen problemen hebben met centrale aansturing.”
Pieter vestigde de aandacht op het relatief jonge Lightning systeem, waarmee snelle betalingen kunnen worden verricht. Slagter denkt dat betalen de echte Bitcoin revolutie is. ‘Nog niet zo lang geleden moest je 10 minuten wachten voordat een Bitcointransactie was afgerond.” Op Bitcoin Amsterdam kun je uiteraard ongeveer met Bitcoin kopen.
Niet verwonderlijk waren er gisteren voornamelijk sceptische reacties rond central bank digital currency oftewel CBDCS. Bitcoin aanhangers zien dat ‘gecontroleerd digitaal geld’, met onvoldoende waarborgen op het gebied van privacy. In hun libertarische wereldvisie is de overheid sowieso de vijand.
Vandaag zullen Marc van der Chijs, Alfonso Peccatiello, Willem Middelkoop en Marc Friedrich praten over de relatie tussen de euro en Bitcoin. Er is een paneel over banken en Bitcoin, en soevereine landen die Bitcoin hebben omarmd.
Het congres is donderdag online gratis te volgen:
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond