Deel dit artikel
-

Bitcoinwisselbeurs Mt. Gox uit de lucht

Bitcoinbeurs Mt. Gox is plotseling uit de lucht gehaald zonder nadere verklaring. Diverse bitcoinpartijen hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin zij zich distantiëren van het bedrijf. Het wisselkantoor voor bitcoins, een van de grootste, kampte de laatste weken met technische problemen.

Het is niet duidelijk waarom het bedrijf zijn site offline heeft gehaald, maar al langer gaan geruchten het een faillissement aanstaande is. Ook het Twitter-account is blanco. CEO Mark Karpeles trok zich maandag terug uit het bestuur van de branchevereniging Bitcoin Foundation.

Mt. Gox erkende de afgelopen weken dat er technische problemen waren. Die lijken echter ernstiger dan gedacht. Vanwege een lek konden transacties naar derden gemanipuleerd worden, waardoor een Bitcoin nogmaals kan worden uitgegeven. Als gevolg daarvan zouden 744.000 bitcoins met een koerswaarde van 350 miljoen dollar verloren zijn gegaan. De diefstal zou lange tijd onopgemerkt zijn gebleven.  744.000 bitcoins is ongeveer 6 percent van de 12.4 miljoen die er in omloop zijn. Overigens zijn deze berichten (gebaseerd op wat een uitgelekt document lijkt) niet bevestigd.

Mt. Gox gaf de bitcoinsoftware de schuld van de problemen, maar de bitcoingemeenschap legt de oorzaak bij Mt. Gox zelf. Het belangrijkste verwijt aan het wisselkantoor is dat de site opnames uit bitcoin-portemonnees goedkeurt zonder deze handmatig te checken.

Afgelopen week stonden enkele demonstranten voor het kantoor van Mt. Gox in Tokio. Twee Britten vlogen hiervoor helemaal van Londen naar Japan. Zij eisten toegang tot hun virtuele munten. Of zij hun bitcoins nog terugkrijgen is de vraag.

Een faillissement van Mt. Gox zou desastreus zijn voor het vertrouwen in de Bitcoin. Als gevolg van de problemen bij Mt. Gox in de bitcoinkoers bij andere wisselkantoren nu reeds sterk gedaald.

Deel dit bericht

2 Reacties

Mike van Hoenselaar (@MikevHoenselaar)

Grote deuk op de cryptocurrency wereld vandaag. Alle koersen <20%. Erg jammer, maar onvermijdelijk. Nu bouwen aan een betere toekomst.

Bittercoin

In ieder geval hebben er verschillende alternatieven naast Mt. Gox de handen ineen geslagen voor een gezamenlijk statement en hopelijk een stap voorwaarts: http://newsbtc.com/2014/02/24/republished-joint-statement-regarding-mt-gox/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond