Deel dit artikel
-

Nederlanders bij collectieve rechtszaak tegen bitcoinbeurs Mt. Gox

Een Londens advocatenkantoor heeft een collectieve rechtszaak aangekondigd tegen wisselbeurs Mt. Gox en zijn CEO, onder meer namens enkele Nederlanders.

Mt. Gox heeft vrijdag uitstel van betaling uitgevraagd nadat was uitgelekt dat als gevolg van een softwarefout 750.000 bitcoins zijn gestolen. De waarde daarvan wordt nu geschat op 450 tot 500 miljoen dollar. Doordat er niet langer wordt gehandeld, de site is al weken uit de lucht, kunnen klanten niet meer bij hun bitcoins.

Selanchii LLP zegt tweehonderd gedupeerden te vertegenwoordigen uit China, de VS, Canada en twaalf Europese landen. Tegenover Emerce laat het kantoor weten dat er ook Nederlanders tussen zitten. De toon is opvallend strijdvaardig. ‘We beginnen juridische procedures tegen CEO Mark Karpeles waar hij ook is.’

Mogelijk gaat het Londense kantoor ook nog een aparte zaak beginnen tegen Mt. Gox zelf of zijn moedermaatschappij Tibanne. Daarover zijn gesprekken gaande met advocaten in Tokio, meldt Coindesk. Een van de gedupeerden zou vierduziend bitcoins hebben verloren, wat neerkomt op 2,3 miljoen dollar. Gedupeerden kunnen zich nog tot vrijdag melden, zegt partner Richard Howlett tegen Emerce.

Het wordt de tweede rechtszaak tegen de handelsbeurs. De andere is van de Amerikaan Gregory Greene, die stelt dat Mt. Gox opzettelijk informatie heeft achterhouden en op die manier gebruikers heeft misleid.

Er zijn verschillende aanwijzingen dat Karpeles zijn verantwoordelijkheden wellicht heeft veronachtzaamd. Wired publiceerde gisteren een insideverhaal, waaruit blijkt dat Karpeles steeds meer uitgekeken raakte op de dagelijkse beslommeringen van Mt. Gox. Hij was bezig een bitcoincafé op te zetten en Mt. Gox zou 51 miljoen dollar in dat avontuur hebben gestopt.

De 28-jarige Fransman, die in Tokio zijn huidige vrouw ontmoette en daar ook vader werd, had de software voor de wisselbeurs zelf geprogrammeerd, maar zonder de noodzakelijke controlemechanismen. Daardoor is het systeem maandenlang gehacked.

Het vertrouwen in de Bitcoin lijkt overigens weer wat te herstellen. Maandag klom de gemiddelde koers bij andere wisselbeurzen vijftien procent naar (uiteindelijk) 659 dollar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond