Deel dit artikel
-

Gekapseisde wisselbeurs Mt. Gox legt verantwoording af

Bitcoin wisselkantoor Mt. Gox opent maandag een telefoonlijn om verantwoording af te leggen nadat vrijdag uitstel van betaling is aangevraagd. Het bedrijf heeft een uitstaande schuld van 6,5 miljard yen (ruim 46 miljoen euro) en inmiddels staat ook vast dat 750.000 bitcoins zijn gestolen. De waarde daarvan wordt nu geschat op 500 miljoen dollar.

Mogelijk is de openheid afgedwongen door de Japanse autoriteiten, want aanvankelijk leek CEO Mark Karpeles ondergedoken. Die sluit niet uit dat hackers alle bitcoins van de in Tokio gevestigde handelsbeurs hebben gestolen door ‘een zwak onderdeel in ons systeem’. Karpeles, Fransman van origine, bood tijdens een persconferentie vrijdag al zijn excuses aan.

De financiële toezichthouder van Japan, die de handel in bitcoins tot nu toe ongemoeid liet, verzamelt momenteel informatie over de situatie en belooft in te grijpen als dat nodig is.

Er waren vrijdag 127.000 crediteuren bij Mt. Gox, van wie slechts duizend uit Japan. Tot voor kort vonden meer dan tachtig procent van alle bitcointransacties plaats via Mt. Gox. Een Amerikaanse klant heeft Mt. Gox al gedagvaard. Volgens gedupeerde Gregory Greene zou Mt. Gox opzettelijk informatie hebben achterhouden en op die manier gebruikers hebben misleid. In de VS heeft een senator al opgeroepen tot een verbod van de Bitcoin, ‘die erg onstabiel en ontwrichtend is voor onze economie’.

De gemiddelde koers (bij andere wisselkantoren) van de Bitcoin is nu zo’n 572 dollar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond