Deel dit artikel
-

Blink: online bookmarking

Maandelijks bespreekt Martijn van Osch, oprichter van Links4 News.com, een nieuwe, opvallende, interessante of revolutionaire site. Deze maand is zijn oog gevallen op Blink.com .

Eigenlijk is het concept van Blink.com heel eenvoudig te beschrijven: het toegankelijk maken van je bookmarks via een webpagina. Voortaan kun je dus met ieder apparaat dat in verbinding staat met internet, toegang verkrijgen tot je eigen bookmarks en deze ook direct eventueel aanpassen. Daarnaast kun je zelf aangeven of jouw bookmarks met anderen gedeeld mogen worden of dat je ze alleen zelf, met behulp van een password en een username, in kan kijken.

Om van deze voordelen gebruik te kunnen maken zul je eerst je bookmarks naar je eigen Blink.com webpagina moeten kopiëren. Blink.com heeft hiertoe een ingenieuze oplossing bedacht waarbij dit door middel van één click plaatsvindt. Vervolgens heb je online toegang tot je eigen bookmark-pagina.

Een handige service van Blink.com is de 'Blink It!'-knop die je in de werkbalk van je browser kunt opnemen. Wanneer je een interessante site tegenkomt die je aan je online bookmarks wilt toevoegen, dan volstaat één druk op deze knop. Als je je eigen bookmark-pagina vervolgens van een aantal nieuwe sites en/of folders hebt voorzien dan kun je deze, indien gewenst, altijd weer naar je eigen computer terug exporteren.

Zoals onder het kopje 'Concurrentie' (zie hiernaast) te zien is, is de site van Blink.com niet uniek. Het meest interessante aan deze 'online bookmarking'-sites vind ik echter de potentie die zij in zich hebben om straks serieuze concurrenten te worden van de huidige zoekmachines. Immers, nadat de strijd tussen partijen als Blink.com en Clickmarks gestreden is, zal er één partij overblijven die een zeer grote massa gebruikers aan zich weet te binden. Hierdoor wordt de opgebouwde database met bookmarks van zeer grote waarde. Een partij als Blink.com weet dan immers welke sites hoe vaak gebookmarked worden. Wanneer ik nu bijvoorbeeld op zoek ben naar een site met het allerlaatste nieuws over internet, dan levert een zoektocht in de database van Blink.com mij waarschijnlijk hoogwaardigere resultaten op dan een zoektocht bij Altavista. Het zou mij dus niet verbazen als Blink.com of Clickmarks binnenkort door Altavista.com of Excite wordt benaderd voor een overname.

Eindbeoordeling

Concept
7

Uitwerking
7,5

Potentie
9

concurrentie

Clickmarks

HotLinks

Linkify

Backflip

Deel dit bericht

3 Reacties

Herman Wolswinkel

Er bestaat ook een Nederlandstalige service, vergelijkbaar met Blink.com: E-Gids. De service is te vinden op http://www.e-gids.com.

Mirella

Zelf werk ik met Syncit.com . Hiermee download je een sync-tool die automatisch in alle programma's al je bookmarks bijhoud. Het handige eraan is dat je deze tool op verschillende (lees werk en thuis)computers kunt installeren en je hebt altijd al je bookmarks bij de hand.

Joost

Nog een aanvulling op het concurrentieveld: http://www.savethis.com (van Clickability).Via deze site kun je zowel bookmarks als files en folders delen. Tevens met een drietal toolbar buttons. In theorie een zeer interessante service, hoewel ik er de afgelopen maanden nog weinig gebruik van heb gemaakt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond