Deel dit artikel
-

Boekhandel experimenteert met inkijken en verhuur e-boeken

Boekwinkel De Drvkkery in Middelburg experimenteert met een hybride model van fysieke en elektronische boeken. Meest opvallend is dat bezoekers in de winkel met hun eigen tablet of e-reader gratis e-boeken kunnen doorbladeren.

Projectleider Geert Decock lichtte het experiment gisteren toe op het E-reading & Tablet Event in ’t Spant in Bussum. Decock is al 25 jaar werkzaam in de automatisering van de boekhandel. In 2007 heeft hij ePagine opgericht, een bedrijf dat gespecialiseerd is in digitale diensten ter ondersteuning van uitgevers.

Volgens de Vlaming gaat het goed met de verkoop van het elektronische boek in Nederland. “Als je naar de top 11 kijkt wordt ongeveer tien procent van de titels elektronisch verkocht, kijk je naar de totale markt dan is het gemiddelde zo’n twee procent. Sommige titels worden in digitale vorm al beter verkocht dan fysiek.”

Om die reden experimenteert Decock in boekwinkel annex brasserie De Drvkkery in Middelburg met nieuwe verkoopmodellen. Bezoekers kunnen in de brasserie van de boekwinkel via een QR-code toegang krijgen tot de zogenoemde Reading Room, waar titels klaar staan. Die kunnen ze met hun eigen tablet inkijken en vervolgens digitaal of fysiek kopen.

Ook wordt gekeken naar de mogelijkheid om boeken te verhuren. Dat kan voor 0,99 euro per dag of voor 2,99 euro voor vijf dagen. Dat zijn overigens geen reële bedragen, omdat de transactiekosten via iDEAL op dit moment nog te hoog zijn. De leesomgeving is ontwikkeld door ePagine in samenwerking met het Centraal Boekhuis.

Intussen heeft het Centraal Boekhuis ook een app-oplossing ontwikkeld voor webwinkels. CB levert aan die winkels ‘naakte’ e-book bestanden: zonder watermerk of andere beveiliging. Deze kan de webwinkelier dan weer integreren in zijn eigen app. De webwinkel zorgt vervolgens zelf voor de beveiliging van de e-boekbestanden in de eigen app.

De facturatie en verslaglegging tussen uitgevers en webwinkel en de levering van een beveiligde download link (voor lezers die toch buiten de app willen lezen) verzorgt het CB zelf. Winkelketen Bruna heeft tijdens de Boekenweek als eerste webwinkel haar eigen app (Bruna Tablisto) via een Webwinkel+ gelanceerd.

Uitgeverijen hebben hoge verwachtingen van de digitale verkopen. Het aantal e-boeklezers in Nederland zal naar verwachting dit jaar in elk geval met 178 procent groeien, zo denkt uitgeverij bookboon.com op basis van een eigen enquête. Bijna een kwart van de respondenten verwacht dat zij dit jaar hun eerste e-boek zullen kopen.

De komende jaren zal de populariteit van tablets één van de drijvende factoren achter de groei van de e-boekverkoop zijn. 37 procent van de ondervraagden met een tablet geeft aan dit jaar hun eerste e-boek te kopen, tegen zestien procent van de respondenten zonder een tablet.

Deel dit bericht

3 Reacties

Gijs Vroom

Tja, gaat de lezer echt exclusief bij de boekwinkel in de buurt ebooks kopen? Of stelt de boekwinkel alleen door het beveiligen zijn marktaandeel zeker?

Een analogie aan de CD-winkels lijkt me hier opgaan. Hadden zij hun marktaandeel kunnen behouden als ze in de winkel MP3 hadden verkocht. Lijkt me niet?

A. Borgen

Ook het verkopen van tweedehands ebooks kan een nieuwe ontwikkeling zijn. Neem bijv. https://www.redigi.com of http://www.usedsoftwareresale.com.

Noel

Ik lig op het moment lekker in de tuin met dit weer en ik lees op me ipad lekker mijn boeken vandaag. heerlijk. Ik denk dat er zat mensen zijn die ebooks vanuit thuis willen kopen net als mij lekker naast onze tuinhuisjes en niet eerst naar de boekenwinkel gaan 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond