Deel dit artikel
-

Bol.com begint handel in tweedehands boeken

Webwinkel Bol.com stelt zijn platform open voor externe verkopers van tweedehands boeken en hoopt over een jaar de grootste aanbieder in dit segment te zijn. Particulieren kunnen hiermee geld verdienen aan de verstoffende boekenkast, fysieke boekwinkels kunnen hun digitale bereik aanzienlijk vergroten.

Vanochtend heeft Bol.com een nieuwe dienst gelanceerd, waarmee het bedrijf een nieuw terrein betreedt: de handel in tweedehands boeken. Het bedrijf gaat de boeken niet zelf aanbieden, maar biedt externe verkopers een digitale pui.

Sitebezoekers die een bepaald boek zoeken, krijgen zowel het nieuw aanbod als het tweedehands aanbod in één overzicht te zien. Belangstellende kopers krijgen direct informatie over de staat van het boek te zien, recensies en de beoordelingen van de verkoper uit eerdere transacties.

Tientallen handelaren aangesloten

"Over een jaar willen we honderdduizenden tweedehands boeken in ons assortiment hebben", zegt Daniel Ropers. De directeur van Bol.com vervolgt: "Die boeken zijn zowel via de zoekmachine als de index te benaderen. We faciliteren enkel in de verkoop van boeken met een ISBN-nummer. Dat zijn alle boeken die sinds 1969 zijn verschenen.

De nieuwe dienst is vanochtend van start gegaan met enkele tienduizenden tweedehands boeken. Ropers: "We hebben een half dozijn professionele handelaren aangesloten. De komende weken komen er nog tientallen bij. Zij hebben al aangegeven erg enthousiast te zijn over onze nieuwe dienst." Verkopers die reeds een fysieke boekwinkel hebben, vergroten hun bereik via Bol.com aanzienlijk en krijgen de gelegenheid de omloopsnelheid van hun assortiment te vergroten.

Met de tweedehandshandel begeeft het bedrijf zich op een al drukke markt. De website Boekwinkeltjes.nl noteerde afgelopen week het 2 miljoenste item op zijn site, een soort digitale wegwijzer naar minder gangbare boeken. Marktplaats.nl toonde gisteren 450.000 advertenties in de rubriek 'Boeken en Tijdschriften'. Winkelketen De Slegte speelt op internet geen rol van betekenis. De beoogde handelssite DeSlegte2ehands.com lijkt al maanden in aanbouw, zonder enig signaal dat de dienst binnenkort publiek beschikbaar wordt.

Indirect toch onder de vaste boekenprijs

Behalve het feit dat de webwinkel zijn assortiment vergroot met honderdduizenden oudere boeken, kunnen gebruikers van de site nu ook boeken kopen ónder de vaste verkoopprijs. Die is namelijk vastgelegd voor nieuwe boeken, maar geldt niet voor tweedehands boeken. De formele reden hiervoor is dat Bol.com de boeken niet zelf verkoopt, maar via zijn platform enkel de handel faciliteert.

Externe boekverkopers kunnen zelf de verkoopprijs bepalen. Ze betalen Bol.com 1 euro per transactie en 15 procent van de verkoopprijs. De verkoper moet zelf zorg dragen voor de verzending. De communicatie over en de facturering van de bestellingen loopt via de eigen kanalen van de webwinkel. Bol.com staat tevens garant voor de betaling van de bestelde boeken.

Ropers: "Dit initiatief is een uitnemend voorbeeld van 'longtailen'. Bijna elke titel uit ons enorme boekenaanbod wordt bij bol.com daadwerkelijk minimaal één keer per jaar verkocht."

Over het jaar 2006 realiseerde Bol.com een omzet van 107 miljoen euro, 15 miljoen meer dan oorspronkelijk beoogd. Ropers: "De winst lag daarmee navenant hoger, maar over de omvang daarvan doe ik geen uitspraken." De webwinkel verzond over 2006 5,5 miljoen bestellingen.

Bron: Lime*monkey, via Creative Commons-licentie overgenomen

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond