Deel dit artikel
-

Bol Nederland voor eind december verkocht

Bol Nederland zal voor het eind van dit jaar verkocht zijn. Het bevindt zich in de laatste fase van de onderhandelingen. Daaraan doen nog meerdere partijen mee, zowel Nederlandse als buitenlandse. Bedoeling is dat het hele bedrijf wordt overgenomen, zo bevestigt managing director Daniël Ropers van Bol Nederland.

De gesprekken met mogelijke kopers bevinden zich in de "laatste fase", aldus Ropers. "Ik verwacht dat ze vóór de door onszelf gestelde deadline – dus eind december – zullen zijn afgerond." Volgens Ropers wordt er met meerdere partijen gesproken, zowel Nederlandse als buitenlandse. Hij wil niks zeggen over de prijs en de aantallen geïnteresseerden. Een woordvoerder van Bertelsmann zegt tegenover Emerce dat de onderhandelingen begin september zijn gestart.

De laatste fase van de onderhandelingen gaat volgens Ropers met name over de prijs en de precieze overnamecondities. "Anders dan in de eerdere fases van de verkoop speel ik daarin geen rol van betekenis: dit soort gesprekken wordt door de Duitse top van DirectGroup Bertelsmann gevoerd", aldus Ropers. Dat is mede om een belangenconflict te vermijden, zo legt hij uit. Als huidig medewerker van Bertelsmann wil hij een zo hoog mogelijke prijs, maar als managing director van Bol Nederland en toekomstig medewerker van de nieuwe eigenaar wil Ropers dat de continuïteit gewaarborgd blijft.

Het is de bedoeling dat Bol.com Nederland in zijn geheel verkocht wordt, dus met personeel. Ropers benadrukt dat "alleen de hele aandelenstructuur verandert, maar verder alles bij het oude blijft, inclusief het merk". Een rondgang langs mogelijke Nederlandse kopers levert weinig op. Alleen een woordvoerder van Bruna.nl zegt dat zij niet tot de belangstellenden horen.

Vrijdag maakte Bertelsmann bekend dat zijn Duitstalige Bol-winkels worden verkocht aan concurrent Buch.de . De Bol-winkels in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk zullen al per 1 december deel uitmaken van Buch.de. Dat betaalde daarvoor 800.000 euro en geeft Bertelsmann een belang van 25,1 procent. Tegenover Emerce wil Bertelsmann niet bevestigen of de geruchten kloppen dat ook met Amazon is gesproken. Daarnaast verkoopt Bertelsmann zijn 50 procents-belang in de Zweedse webwinkel Bokus (dat overigens marktleider is in eigen land) voor een onbekende prijs aan de voormalige joint-venture partner Kooperativa Forbundet.

De verkopen passen in de strategie van de nieuwe CEO van Bertelsmann, de in de zomer aangetreden Günther Thielen, om de BOL-afdelingen te verkopen en de online activiteiten te beperken tot de boekenclubs. De internetversies van de talloze Bertelsmann-boekenclubs (zoals ECI) – die ook zaken als CD's en DVD's verkopen – zijn volgens sommige bronnen goed voor 90 procent van de omzet van 3,8 miljard euro die de voormalige e-commerce divisie DirectGroup van Bertelsmann in 2001 boekte.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond