Deel dit artikel
-

Bol.com moet leverancier alsnog betalen ondanks fraude

Bol.com moet alsnog ruim 745.000 euro betalen aan een leverancier die was gehackt, zo heeft de rechter bepaald. Ook de advocaatkosten zijn voor rekening van bol.com.

Brabantia Netherlands is een fabrikant van huishoudelijke producten en leverde regelmatig aan bol.com. Najaar 2019 is de mailbox van een medewerkster van de boekhoudafdeling van Brabantia Netherlands gehackt door één of meerdere oplichters.

Vanuit dit e-mailadres werd op 25 november 2019 een e-mail aan ‘supplierfinance@bol.com’ gestuurd met daarin de beschrijving van een nieuwe betalingsroute via een Spaanse bankrekening die ten name van Brabantia International B.V. zou staan.

Nadat het bankrekeningnummer in de systemen van Bol.com op 4 december 2019 werd gewijzigd, heeft het bedrijf vanaf 5 december 2019 tot in januari 2020 meerdere bedragen overgemaakt naar de Spaanse bankrekening. In totaal ging het om 751.493 euro.

Brabantia Netherlands heeft medio januari navraag gedaan bij Bol.com over het uitblijven van betalingen. Rond 22 januari 2020 hebben beide partijen gezamenlijk geconstateerd dat zij slachtoffer zijn geworden van fraude.

Brabantia stelde zich op het standpunt dat bol.com de rekening alsnog moet betalen, maar volgens bol is de vordering van Brabantia Netherlands in werkelijkheid niet een vordering tot nakoming, doch een vordering tot schadevergoeding. Volgens Bol.com heeft zij wel betaald, maar aan de verkeerde, zodat de nakoming (hooguit) gebrekkig is en onder omstandigheden recht geeft op schadevergoeding.

Ook al gaat het om een ongeluk waaraan beide partijen kunnen hebben bijgedragen, dat betekent volgens de rechtbank niet dat bol.com de rekening niet alsnog moet betalen. De wijziging van de rekening had volgens de rechter al moeten leiden tot gezonde argwaan. Waarom zou een in Nederland gevestigde onderneming alle betalingen van een andere in Nederland gevestigde onderneming willen ontvangen op een Spaanse bankrekening?

Ook het taalgebruik in de vervalste brief moest opvallen. Het plotselinge gebruik van de Engelse taal door – zo werd voorgespiegeld – Nederlandse directeuren valt onmiddellijk op. De brief bevat merkwaardige frases die niet worden verklaard door uitsluitend een slordige omgang met de taal.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond