Deel dit artikel
-

Bol.com: Piek Black Friday groter dan Sint en Kerst

Vrijdag 24 november was bij bol.com tot nu toe de allerdrukste dag, meer nog dan de drukste dag voor Sinterklaas en Kerstmis. “De vraag is ook heel breed, niet alleen naar elektronica”, zegt directeur Huub Vermeulen.

Zowel qua omzet als qua aantal bestellingen is Black Friday de overtreffende trap van alle andere feestdagen. Voor het eerst, in de drie jaar dat bol.com meedoet aan dit kortingsfestijn.

Eigenlijk begint het winkelfestijn richting eind december tegenwoordig op 11 november, want dan is Singles Day en daarna Black Friday. “Het valt me op dat dit er jaar nog meer media én retailers meedoen.”

Het is overigens niet zo dat Sinterklaas en Kerst aan populariteit verliezen. De eerste Nederlandse consument doen hun boodschappen hiervoor al vanaf begin à half november. De druk is meer verspreid over de weken, de volumes zijn ook grotere, terwijl bij Black Friday alles op die ene dag aankomt. Logistiek ook een hele uitdaging.

Vermeulen: “De voorbereidingen voor deze periode beginnen al in maart.”

De voormalig operationeel directeur van bol.com vertelt dat het nog belangrijker is geworden om goed te plannen en voorspellingen af te geven aan de logistiek partner. Die plannen daar hun eigen personeel weer op in. “Wat je ziet, is dat de flexibiliteit verdwijnt. In een laagconjunctuur is er bij logistieke partijen altijd wel extra capaciteit om te in schakelen. Maar als de economie hard aantrekt, zoals nu, neemt die flexibele schil af”, met het risico dat de beloftes rondom bestellen en bezorgen niet worden voldaan. “Dan moet je gaan nadenken over hoe flexibiliteit gaat organiseren.“

Bol.com heeft door de jaren heen een aantal trucjes geleerd om om te gaan met té veel drukte. Zo kan Marketing er even van afzien om een salesgeoriënteerde e-mail naar klanten te sturen. Of voor kleine stukjes van het assortiment wordt de belofte aangepast: niet morgen in huis, maar overmorgen. Of: korting aanbieden aan klanten die vroeg op de dag bestellen, om de logistieke druk naar voren te trekken die dag.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Is gewoon sinterklaasshoppen. Ruim een week voor 5 dec is natuurlijk perfect op tijd. Als je weet dat er dan extra aanbiedingen zijn, fijn, dan wordt het 24-11 ipv 23-11 of 25-11.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond