Deel dit artikel
-

Bol.com: ‘Voor ons zit Amazon al in Nederland’

Topman Huub Vermeulen van bol.com hoort al sinds 2011 dat Amazon naar Nederland komt. Op dit moment kan er alleen worden besteld op een Nederlandstalige pagina via Amazon Duitsland, maar de verwachting is dat de retailer ook echt een Nederlands kantoor opent. “Voor ons zijn ze er al. En ik heb net uitgelegd hoe we daarop reageren,” vertelde Vermeulen gisteren op Emerce E-Commerce Live! in de Beurs van Berlage op vragen uit het publiek.

Vermeulen doelde op de circa 30.000 partners waarmee bol.com al langer samenwerkt. Steeds meer partners maken gebruik van Logistiek via bol.com, waarbij goedlopende artikelen in het bol-magazijn in Waalwijk worden opgeslagen.

bol.com organiseert regelmatig meet & greets in het land “omdat we onze partners ook echt de hand willen schudden”.

In België heeft bol.com een kantoor geopend op de communicatie met partners te verbeteren. Bij de winkels van Delhaize zijn ophaalpunten gevestigd. “Nederlanders vinden het geen punt als pakjes bij de buren worden afgeleverd, maar Belgen hebben daar problemen mee. Daarom zijn ophaalpunten in België belangrijker dan in Nederland.”

Twee sprekers van Wunderman Thompson – Eric Heller en Helmut Rieder, de eerste heeft zeven jaar voor Amazon gewerkt in de beginjaren – gingen in op uiteenlopende aspecten waarmee partners van Amazon rekening moeten houden. Artikelen plaatsen op Amazon zonder te adverteren is bijvoorbeeld een doodzonde. De gemiddelde klant komt namelijk nooit verder dan de eerste pagina van de zoekresultaten. “Belangrijk is dat je je producten goed rubriceert,” vertelde Rieder. “Echt zoeken met diverse zoektermen doet bijna niemand meer. Menigeen versmalt zijn resultaten door categorieën te selecteren. Nog te veel retailers negeren dat.”

Ook is het een kunst om het aantal retouren te beperken. Dat kun je doen door producten zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven. Geef bij vitamines bijvoprbeeld aan hoe groot vitaminen zijn in relatie tot een muntstuk, en hoe vies de smaak is.

Zalando Nederland lijkt ook klaar te zijn voor de komst van Amazon. Regional lead Jacintha de Graaf legde nog eens uit dat ook Zalando zich steeds meer ontwikkelt tot een platform. Op dit moment wordt ongeveer 10 procent van alle artikelen door partners aangeboden, tegen 2023 moet dat al zo’n veertig procent zijn. Ruim honderd partners maken gebruik van de logistieke dienst Zalando Fulfillment Solutions (ZFS), vergelijkbaar met wat Amazon en bol.com hebben. De Duitse retailer wil echter een gevarieerd aanbod. “We willen voorkomen dat dezelfde artikelen via tientallen partners worden verkocht.”

De Graaf verwacht dat het loyaliteitsprogramma Zalando Plus in de toekomst ook in Nederland zal worden geïntroduceerd. Daarnaast is er grote kans dat Amazon ook in Nederland niet alle bestellingen meer gratis levert. In Italië brengt Amazon 3 euro in rekening voor bestellingen onder de 24 euro. “Dat is maar een minderheid. We gaan ons businessmodel met gratis retouren niet wijzigen, ook niet nu de helft van de bestellingen wordt geretourneerd. Kleding uitproberen doe je in de fysieke retail ook.”

Foto’s Peter Boer. Zie alle 81 foto’s hier.

Deel dit bericht

9 Reacties

Sign

Natuurlijk zit Amazon al in Nederland, ik koop er al meer dan 20 jaar. Maar op de één of andere manier schijnen de media alleen Bol te kennen. Uitstekende klantenservice overigens bij Amazon, heb ik bij Bol heel anders ervaren.

Pien

Grappig dat ‘klaar zijn voor Amazon’ synoniem staat voor ‘wij doen hetzelfde als zij’.

Ben je er dan klaar voor? Of kopieer je hun formule in de hoop dat je eerder bent? En een Bol die zegt dat je bij Amazon moet adverteren om op de eerste pagina te komen, daar kunnen ze bij Bol zelf ook wat van.

Amazon heeft als nadeel dat ze geen idee hebben wat Nederlanders fijn vinden. Daarentegen zijn ze zo groot en hebben ze vaak zulke grote budgetten dat ze daarmee makkelijk een Bol kunnen verslaan.

Wie wint? Uiteindelijk gaat het erom wat de klant wil.

Ad

Ik zit niet echt te springen on amazon te verwelkomen in Nederland. Die roeptoeter Trump roept vanalles over “importheffingen” en dat andere landen de Amerikaanse industrie slopen etc enz en wij halen hier lachend een van de allergrootste Amerikaanse marktslopers binnen.

Wellicht een goed idee om torenhoge verkoop heffingen in te voeren voor Amazon om zo onze eigen economie en arbeiders te beschermen???

Mike

Ad schreef “Wellicht een goed idee om torenhoge verkoop heffingen in te voeren voor Amazon om zo onze eigen economie en arbeiders te beschermen???”

Jeetje, ik heb zelden zo’n domme reactie op Emerce gelezen…

R

Wij verkopen zowel op amazon als bol, beidden hebben voors en tegens maar bij amazon pakken ze tenminste geen fee op de verzendkosten. Bij goedkope producten maakt dat alle verschil. Ook is het voor amazon klanten voordeliger om combinatie bestellingen te plaatsen van verschillende producten bij dezelfde verkoper juist vanwege het vasthouden aan de gratis zendingen bij bol. Uiteindelijk verwerkt iedere verkoper deze kosten in zijn prijsstelling en bij bol is een klant hierdoor vaak duurder uit bij goedkopere producten (zeg < 20e / stuk), altijd bij meerdere in 1 bestelling.

Jans

Goed dat ze klaar voor zijn want volgens mij wordt er in Bleiswijk deze maand gestart met de bouw van een pand van 100.000 m2 voor Amazon.
Ik hoop dat ze er dan ook echt klaar voor zijn!

Aryan Blaauw

bol denkt klaar te zijn. da’s mooie praat. maar hoeft niet per se de waarheid te zijn. kijkende naar de VS verwacht men dat hier in de EU AMZN de komende tien jaar niet alleen het retail landschap volledig omploegd en daarbij zelfs Ahold het vuur na aan de schenen zal leggen waarbij bol slechts een kleine (overname ) hobbel op die weg lijkt te zijn.

de analogie tussen facebook en hyves is IMHO hier heel erg van toepassing. bol gaat een offer krijgen vanuit AMZN, het weigeren, en vervolgens weggeconsolideerd worden.

Jan

Is het niet Zalando i.p.v. Amazon die gaat bouwen in Bleiswijk?

Zalando garandeert 1500 banen met distributiecentrum in Bleiswijk https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4768206/zalando-distributiecentrum-bleiswijk-banen

Jans

Het is Zalando die zich gaat vestigen in Bleiswijk maar waar komt het geld vandaan van de investeringsmaatschappij die de grond heeft gekocht en nu het pand laat bouwen??

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond