Bolt haalt 600 miljoen euro op voor bezorgdienst

Bolt heeft 600 miljoen euro opgehaald tegen een waardering van 4 miljard euro voor de uitbouw van zijn nieuwe 15-minuten bezorgdienst voor boodschappen, Bolt Market.
Het geld is opgehaald bij Bolts bestaande investeerders G Squared, D1 Capital en Naya, evenals nieuwe geldschieters, waaronder Sequoia, Tekne en Ghisallo.
Bolt is vooral bekend als taxidienst en biedt naast het kernproduct een autodeeldienst Bolt Drive. Net als Uber zoekt Bolt de verbreding op. De bezorgdiensten van het bedrijf omvatten Bolt Food, waarmee klanten maaltijden kunnen bestellen bij restaurants, en de meest recente toevoeging Bolt Market, een bezorgservice voor boodschappen aan huis binnen 15 minuten.
Het bedrijf zal de komende maanden Bolt Market lanceren in tien Europese landen, waaronder de Baltische staten en Centraal-Europa, Zweden, Portugal, Kroatië en Roemenië.
In Nederland richt het Estlandse Bolt (voorheen Taxify) zich op de Randstad inclusief uitloop naar de omliggende steden, met 16 gemeentes en meer dan 8 miljoen inwoners, met taxidiensten. In Nederland kondigde Bolt eerder aan e-steps te willen lanceren in 2022.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reactie
Stef Bouwhuis - Intellicom BV
Wat het bijzondere is, is dat de 10 á 15 minuten boodschappenkoeriers plotsklaps een nieuwe markt creëren. Waar komt dat vandaan?
Denk aan Flink, Getir, Gorilla’s en nu dus ook Bolt Market. Wat is de reden dat mensen zelf geen supermarkt meer willen bezoeken? Covid?
Natuurlijk kwamen er eerder food-koeriers zoals Thuisbezorgd, Deliveroo en Uber. Dat werd een soort vervanging van veel eigen food-rijders.
Toen Picnic kwam dachten heel veel supers, dat dat niet veel zou worden. Ook grote marketing adviseurs hebben dat toen als ‘tijdelijk’ weggezet. Nu bezorgen de meeste supers in steeds grotere aantallen.
Vervoerders als ‘Red Je Pakketje’ en Trunkrs verstrekten het versnelde vervoer van webshop naar consument. ’s Avonds tot 23:59 besteld, ’s morgens door deze bedrijven afgehaald bij de de webshop-magazijnen en ’s avond nog bezorgt.
Snel, sneller het snelst. Tegen idioot lage prijzen. Omdat de consument dit ‘wil’? Omdat er ‘behoefte’ aan is? Of maken we als start-ups de mensen lui ten gunste van steeds meer laagwaardige banen?
Zijn we in ‘the run to the bottom’ nu in de laatste fase beland? Als we allemaal alles al hebben, dan wordt ‘snel’ het adagium. Impuls aankopen stimuleren, om het laatste druppeltje verstand uit de consument te tappen?
Ik weet niet wat deze ontwikkelingen inluiden, maar misschien kunnen nu alle privé voertuigen uit de steden worden gebannen in het kader van het klimaat? Dat kan nu! Als we al deze bezorgers inzetten.
En taxi’s worden plotsklaps ook voor goederenvervoer gebruikt. Dat laatste mochten gereguleerde taxi’s niet doen; alles moest met de taxameter, maar met de komst van de start-up’s met meterloze taxi’s is ook die horde genomen.
Met wat Uber beun-taxi’s kunnen we ons binnen de stad voor weinig verplaatsen en daarbuiten deelauto’s. Halve prijs t.o.v. straattaxi’s, maar je kan er als chauffeur dan ook niet van leven. Het is een soort bijbaantje. Dat je het inkomen sloopt van de veel gecontroleerde straattaxi’s doet start-up’s niets. Gewoon wat meer rechtszaken. Resultaat: nog laagwaardiger ‘banen’?
Worden we rijp gemaakt voor deze nieuwe fase?
Ik ben een zwartkijker; maar dat wist u al.