Deel dit artikel
-

Branche-organisatie Thuiswinkel.org overweegt cao voor e-commerce

Mede naar aanleiding van de rechtszaak die FNV heeft aangespannen tegen Picnic (uitspraak 3 december), kijkt Thuiswinkel.org naar de mogelijkheid van een cao voor e-commerce.

‘Het afgelopen jaar hebben we van onze leden steeds meer vragen gekregen die gaan over arbeidsomstandigheden, -voorwaarden en -verhoudingen en alles wat daaraan gerelateerd is,’ zegt directeur Wijnand Jongen in een interview op zijn site. ‘Veel van onze leden verkeren in onzekerheid over het hoe en wat van waar zij aan moeten voldoen. We vinden de tijd rijp om leden en stakeholders te laten weten dat we de problematiek proberen te doorgronden.’

Huidige cao’s zijn vaak niet sluitend voor de omstandigheden waar de e-commercemarkt mee te maken heeft. Denk hierbij aan extra betalen voor werken in weekenden en avonduren en aan functies die niet beschreven staan in reguliere cao’s of die niet passen bij de e-commercepraktijk. Jongen: ‘We snappen dat en hebben begrip voor het feit dat cao’s een lange historie kennen. E-commerce heeft die legacy niet en kent andere behoeften die passen bij een 24/7-economie. Zo is er behoefte aan verregaande flexibiliteit en bijvoorbeeld meer investeren in het opleiden van medewerkers dan nu in bepaalde cao’s wordt gedaan.’

Er is volgens Jongen een informeel werkgroepje opgezet dat al een paar keer bij elkaar is gekomen en met elkaar heeft besproken wat er zoal speelt in de markt, welke vragen er leven en wat de rol van Thuiswinkel.org zou kunnen zijn.

Jongen benadrukt dat er nog niets is uitgewerkt. In de komende maanden gaat men verder gesprekken voeren met leden, stakeholders, bestuur en andere verenigingen.

Foto Janayara Machado (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond