Deel dit artikel
-

Brein: Clubmessage fout met AllofMP3.com

Het Nederlandse sms-bedrijf ClubMessage maakt zich volgens de Stichting Brein schuldig aan medeplichtigheid aan een strafbaar feit, als het blijft meewerken aan sms-betalingen voor Nederlanders via de omstreden Russische betaalde downloadsite AllofMp3.com. ClubMessage voelt zich echter als wederverkoper niet verantwoordelijk.

Bij AllOfMP3.com kunnen Nederlanders sinds kort per sms betalen voor goedkope downloads van cd's. De prijzen op de Russische site liggen soms bijna een factor tien lager dan bij andere betaalde downloadsites zoals iTunes Music Store of Planets Musicstream. De verklaring voor de lage prijzen is volgens organisaties van auteursrechthebbenden dat de site geen royalties betaalt. AllOfMP3.com kwam daardoor al meerdere malen internationaal in opspraak. Betalen per sms op de Russische site is alleen voor Nederlanders beschikbaar.

De SMS-betalingen worden gefaciliteerd door het Bredase ClubMessage, dat onder andere Heineken, Unilever en NRC Handelsblad als klanten heeft. "Het klopt dat de sms-code op de site onze code is, maar wij hebben niet zelf AllofMP3.com als klant. Dit wordt gedaan door een reseller van onze sms-diensten," zegt Jeroen van Glabbeek van ClubMessage tegen Emerce.

Hij ziet zelf geen probleem. "Ik voel mij niet verantwoordelijk voor de klanten van een reseller van ons. Dit gaat buiten onze invloed om." Zelf kende Van Glabbeek de muziekdownloadsite niet. "Dat ze echt hele cd's afrekenen per sms had ik niet verwacht, zoiets heb ik nog nergens gezien. Maar klanten rekenen wel meer vreemde dingen per sms af. En wij hebben inmiddels 1200 klanten," aldus Van Glabbeek.  Hij wil niet zeggen welk bedrijf dat zijn sms-platform gebruikt in zee is gegaan met Allofmp3.com. "Dat is concurrentiegevoelige informatie."

'Medeplichtig aan strafbaar feit'
In een reactie zegt Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, dat opkomt voor de belangen van de entertainmentindustrie in Nederland, echter dat ClubMessage zich wel verantwoordelijk moet voelen. Hij beschouwt AllofMP3.com als een illegale site. "Wij vinden in ieder geval dat je medeplichting bent als je een dienst verleent met betrekking tot onrechtmatige en illegale praktijken, oftewel iets waarvan je kunt aannemen dat het strafbare feiten kunnen zijn."

Dat ClubMessage alleen wederverkoper van de sms-diensten is, maakt volgens Kuik niet uit. "Het blijft uiteindelijk het faciliteren van onrechtmatige handelingen. Zodra je dat weet en je gaat ermee door, ben je medeplichting." Of Stichting Brein ook actie onderneemt richting ClubMessage is nog niet bekend. "Ik sluit niets uit," zegt Kuik diplomatiek.

Beste keus Consumentenbond
AllOfMP3.com is al langer onderwerp van discussie. Vorig jaar noemde de Consumentenbond de site nog 'beste keus' vanwege de lage prijzen. De Nederlandse brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie, NVPI, maakte daartegen bezwaar, omdat het de Russische site als illegaal beschouwt. NVPI-woordvoerder Wouter Rutten vraagt zich af of ClubMessage hiermee weg kan komen. "We bestuderen dit op de juridische merites."

Volgens Tim Kuik van Stichting Brein is AllOfMP3.com illegaal omdat er geen geldige overeenkomst is over de auteursrechten. "Ze claimden een licentie met een organisatie die die rechten nu al niet meer vertegenwoordigt. De reden dat ze nog steeds bestaan en dat ze niet zijn aangepakt ligt bij het Russische rechtssysteem. Maar duidelijk is dat er nog nooit geld van ze bij Nederlandse muzikanten terecht is gekomen. Die auteursrechtenorganisatie waar de site zich op beriep vertegenwoordigde ook slechts een beperkt deel van de rechten." Zo moeten legale downloadsites niet aleen vergoedingen afdragen aan bijvoorbeeld tekstdichters en componisten, maar ook aan de platenmaatschappijen. "AllOfMP3 is gewoon aan alle kanten fout," vindt Kuik.

Het Russische Mediaservices, de exploitant van Allofmp3.com, reageerde niet op vragen per e-mail. Wat betreft Hans Handgraaf van Digimuziek.nl, een informatiesite over het downloaden van muziek, ligt de zaak rond AllOfMP3.com genuanceerder dan Brein en NVPI stellen, maar is ook hem onduidelijk of de site op dit moment iets afdraagt. "Ik heb een paar jaar geleden regelmatig moeizaam contact gehad met mensen bij Allofmp3, ROMS en MP3Search. De laatste tijd zijn ze helaas niet meer zo scheutig met informatie." Destijds konden buitenlandse artiesten volgens hem wel royalties over Allofmp3 krijgen als ze zich registreerden bij de Russische Buma-Stemra, ROMS. AllofMP3.com bestaat al sinds 2001. Nederlandse gebruikers van de site hebben juridisch gezien voorlopig weinig te vrezen.

Deel dit bericht

7 Reacties

Replier_Emerce

"De verklaring voor de lage prijzen is volgens organisaties van auteursrechthebbenden …." Sinds wanneer kan een welk persoon of bedrijf schuldig worden bevonden aan een watvoor feit danook op grond van een "wij weten het niet, maar deze door onze gevonden (lees : verzonnen) reden komt ons wel goed uit" -blurb ? Maar, het hebben van enigerlij vorm van bewijs is niet zo belangrijk, en ze (Brein) bouwen rustig door op deze wankele (understatement) poot, en verklaren dan rustig anderen net zomakkelijk schuldig.  Op grond waarvan eigenlijk ? Op het goedkoper inkopen van materiaal dan is afgesproken door de bazen van Brein ? "Medeplichtig aan strafbaar feit"  Laten ze eerst maar eens bewijzen. Persoonlijk weet ik zeker dat platenmaatschappijen d.m.v. afspraken de koop-prijs van muziek kunstmatig hoog houden. Brein heeft een binding met deze platenbonzen. Mijnheer Kuik heeft contact met Brein. Ik denk dat de heer Kuik maar ens opgeborgen moet worden voor een paar jaartjes, vanwege die prijs-afspraken. Bewijzen ? Niet nodig, ik heb het namelijk niet over de platenbonzen, maar over jouw medeplichtigheid, en die is goed bewijsbaar. 🙂  Voor mij is "Brein" (ach, wats in a name 🙂 ) niet meer dan en timmerman die in elk probleem een spijker ziet, een probleem waar een hamer wel raad mee weet : gewoon erop timmeren. 🙂

Bernard Van Isacker

Ik heb wel al contact gehad met Allofmp3.com en ik werd letterlijk afgedreigd dat indien ik verder informatie zou bekendmaken over de illegale werking van het bedrijf ze me wel zouden vinden. Leuk om weten, de creditcard verificatie van Allofmp3.com is ook in handen van een Nederlands bedrijf… Ik heb daarnaast als label verantwoordelijke ook contact gehad met ROMS en die deelden laconiek mee dat ik naar Moskou moest komen om de royalties te verkrijgen die ze onze artiesten nog moeten. Van maffia gesproken. Als mede-eigenaar van een indie label zie ik welke schade dergelijke sites berokkenen. Dat het publiek daar in mee stapt is te betreuren maar het leeft met de opvatting dat ook indie labels hun artiesten uitmelken wat helaas heel wat majors doen. Weinigen weten dat bij indies royalties voor bv downloads tot 40x hoger liggen dan bij majors, dat er vaak geen kosten worden weerhouden bij de lancering van de cd – en de artiest meteen geld ontvangt, etc etc Ben benieuwd… maar ik vrees dat het noppes zal worden.

Ruben Timmerman

Ik vind het jammer dat Brein pas in actie lijkt te komen als er iets in mainstream media verschijnt waar ze hun tanden in kunnen zetten. Ik heb zowel Brein als de Buma Stemra (dacht dat die ovr dit soort dingen gingen) meer dan een jaar geleden gemaild met de letterlijke vraag of Allofmp3 wel goed was voor artiesten, omdat ik er regelmatig muziek wilde gaan kopen. Nooit wat van gehoord…

Joe

Het op een legale wijze aanbieden van muziek via internet wordt door de instanties die zich hiermee bemoeien nogal moeilijk gemaakt! Buma Stemra maakt deals met partijen en deze deals zijn blijkbaar onderhandelbaar..hoezo een eenduidige regelgeving? Buma Stemra stelt dat zij ook recht heeft op advertentie inkomsten (??) die via een mp3 of andere muzieksite worden gegenereerd. En Buma Stemra regelt alleen de rechten m.b.t. producent en schrijver van de tekst. Uiteindelijk moet je zelf nog steeds toestemming aan de zanger(es)/band vragen. Sterker nog Buma Stemra stelt dat je de – ahum – "geautoriseerde muziek" ook alleen aan Nederlanders mag verkopen via internet en dat je voor de andere landen zaken moet doen met de lokale rechtenbureau's. Brein is net zo…en inderdaad pas sites aanpakken als men daadwerkelijk inkomsten kan gaan genereren.  Lang leve de muziek industrie! Logisch dat allerlei partijen mogelijkheden in het buitenland zoeken. Als we deze branche nou es netjes vanuit Nederland kunnen regelen dan verdienen we er ook nog wat aan! 

wouter

@Joe: misschien ligt het aan de wet- en regelgeving en niet aan Buma/Stemra?

jan jansen

Tja- het is allemaal flink complex geworden. Feit is dat de muziek/film industrie hun business model niet tijdig hebben willen vernieuwen – en nu dus met de consequenties daarvan zitten. Dat ze met alle mogelijke middelen hun inkomsten proberen veilig te stellen (terecht of niet) is ook logisch. Dat er een kartel is: dat lijkt me wel duidelijk. Voorbeeld: een CD – geproduceerd in Nederland – kost hier in Nederland 2x zoveel als in Singapore. De CD die in Singapore verkocht werd had "made in Holland erop staan". Wat ik echter niet begrijp is dat rechters en overheden zich voor het karretje van de muziek/film industrie laten spannen. Laat de film/muziek industrie eerst maar hun businessmodel aanpassen – zoals elk ander bedrijf dat moet doen. Daarna heeft Brein C.S. pas recht van spreken. (iTunes bewijst dat het mogelijk is!)

assendorp

Quote van Bernard Van Isacker op zaterdag 27 mei 2006 (20:31):"Ik heb wel al contact gehad met Allofmp3.com en ik werd letterlijk afgedreigd dat indien ik verder informatie zou bekendmaken over de illegale werking van het bedrijf ze me wel zouden vinden." > Nogal logisch als jij ze beschuldigt van illegale praktijken die vooralsnog helemaal niet vaststaan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond