Deel dit artikel
-

BTW-heffing raakt Nederlandse webondernemer niet

De BTW-heffing die per 1 juli in de Europese Unie gaat gelden voor de verkoop van elektronische diensten en artikelen op internet, zoals software en muziekbestanden, heeft geen consequenties voor Nederlandse webondernemers. Dit bevestigt een woordvoerder van de Belastingdienst in Maastricht. Europese dotcommers heffen al BTW.

Alleen buitenlandse ondernemers die elektronische goederen leveren aan de Europese Gemeenschap, zullen BTW moeten gaan heffen over onder meer software, games en digitale muziek. Ook abonnementen voor online diensten worden belast.

De BTW-heffing is ontwikkeld op initiatief van Europees commissaris Frits Bolkestein (interne markt). Die wil een einde maken aan het concurrentievoordeel van met name Amerikaanse bedrijven, die tot voor kort geen BTW over hun geleverde producten hoefden te betalen. Kleine bedrijven worden voorlopig ontzien, maar grotere ondernemingen zullen zich in een van de vijftien EU landen moeten laten registreren en daar de BTW (van minimaal 15 procent) aan de Belastingdienst moeten afdragen.

De heffing geldt niet voor fysieke goederen zoals boeken en cd's. Daarover worden al invoerrechten afgedragen. Voor Amazon.com of CDNow zal er dus weinig veranderen, behalve als zij software en e-books willen verkopen. Ook online veilingen worden voortaan belast, hoewel eBay de BTW voorlopig niet aan haar klanten wil doorberekenen.

Europese internetbedrijven als Freeserve van Wanadoo hebben al jaren aangedrongen op de BTW-heffing. Rivaal America Online hoefde namelijk geen BTW in rekening te brengen voor de internetdiensten die het in Europa aanbood. Daardoor spaarde het bedrijf naar schatting 429 miljoen dollar uit. Door zijn Europese hoofdkwartier naar Luxemburg te verplaatsen, kan AOL in heel Europa diensten tegen het laagste BTW-tarief leveren. Bedrijven die uitsluitend vanuit de VS opereren, zullen per EU-land waaraan wordt geleverd het daar geldende BTW tarief in rekening moeten brengen, wat extra kosten met zich meebrengt. Veel Amerikaanse bedrijven hebben zich dan ook verzet tegen de BTW-heffing.

Thuiswinkel.org , de branchevereniging voor bedrijven die producten of diensten verkopen aan consumenten via elektronische diensten, verwacht een positief effect van de heffing. "Wij denken dat klanten vaker bij Nederlandse of Europese webwinkels zullen kopen, nu het prijsvoordeel van producten of diensten verdwijnt," zegt directeur Wijnand Jongen. "Die trend was trouwens al ingezet omdat klanten steeds meer vertrouwen stellen in Nederlandse weborganisaties."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond