Deel dit artikel
-

Burgerrechtenbeweging EFF niet gelukkig met DNS-over-HTTP in browser

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF wil dat internetaanbieders zelf DNS-over-HTTPS gaan ondersteunen. Daarmee reageert de organisatie op aankondigingen van Mozilla en Google DNS-over-HTTP binnen hun eigen browsers aan te bieden.

De EFF vindt dat geen goed plan: dat betekent dat een handvol bedrijven de DNS-verzoeken van miljarden gebruikers zullen afhandelen.

DNS is het telefoonboek van het internet. Het systeem zoekt een numeriek adres bij de gezochte domeinnaam. Nagenoeg iedere internetaanbieder werkt met een eigen DNS server. De verzoeken zijn vaak niet versleuteld. DoH is dat wel.

Mozilla is van plan om voor de DoH-implementatie binnen Firefox door het internetbedrijf Cloudflare te laten afhandelen. De organisatie schakelt deze vanaf eind september standaard in voor Amerikaanse gebruikers.

En Google experimenteert met DNS-over-HTTPS in Chrome 78 (zowel desktop als mobiel) met in eerste instantie zes DNS aanbieders, waaronder Google zelf. De andere partijen zijn Cleanbrowsing, Cloudflare, DNS.SB, OpenDNS en Quad9.

EFF vindt nu dat internetaanbieders zelf DoH moeten gaan ondersteunen om te voorkomen dat alles via browsermakers loopt. In Engeland heeft het Britse Faelix dat al gedaan. Browsers moeten volgens EFF ook transparant zijn over wie toegang tot de DNS-data heeft en gebruikers moeten hun eigen keuze kunnen maken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond