Deel dit artikel
-

CBS: Meer oplichting via internet, minder skimming

In 2013 gaven meer mensen aan dat ze opgelicht waren bij het kopen via internet dan in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het aandeel slachtoffers van skimming daalde. Weinig slachtoffers van deze criminaliteit hebben hiervan aangifte gedaan bij de politie.

In 2013 zei 3,3 procent van de Nederlanders van vijftien jaar of ouder dat ze wel eens opgelicht zijn bij het kopen of verkopen via internet. Dat komt neer op bijna 450.000 personen. Het gaat daarbij vooral om koopfraude, bestelde en betaalde spullen die niet geleverd zijn.

In 2013 gaf 1,3 procent aan slachtoffer te zijn geweest van identiteitsfraude via elektronische betaalsystemen of via het internet, iets minder dan de 1,5 procent in 2012. De daling komt vrijwel geheel door de afname van skimming, het kopiëren van een bankpas of creditcard bij een betaal- of pinautomaat. Het aandeel dat hiervan slachtoffer werd daalde van 1,1 procent in 2012 naar 0,8 procent in 2013. Dit komt mogelijk door nieuwe maatregelen van banken, zoals het vervangen van de magneetstrip op een betaalpas door een chip.

Van een op de vijf gevallen van koop- of verkoopfraude via internet is in 2013 aangifte gedaan bij de politie. Bij identiteitsfraude was dat aandeel met dertien procent nog lager.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond