Deel dit artikel
-

Celstraffen geëist voor oplichting met vliegtickets

De officier van justitie heeft dinsdag celstraffen geëist tegen twee mannen, uit Hilversum en Zaandam, die ervan verdacht worden 251 mensen te hebben opgelicht met de verkoop van vliegtickets. Het ging vooral om reizen naar Turkije. De schade van deze oplichting bedroeg in totaal 230.000 euro.

In juli 2015 begonnen de aangiften binnen te komen. De mensen die hadden geboekt via de site Zonfly.nl moesten vooraf betalen en kregen vervolgens hun vliegtickets per email toegestuurd. De website zag er professioneel uit en de tickets leken echt.

Er klopte echter weinig van: de boekingsnummers klopten niet, of de vluchtnummers bestonden niet. In ieder geval stonden de mensen niet op de passagierslijsten.

Een aantal klanten kwam hier tijdig achter nadat ze een mailbericht van Zonfly hadden gekregen dat het bedrijf failliet was en ze nadere informatie gingen inwinnen. Sommigen kwamen er pas op de luchthaven achter en anderen ontdekten in het buitenland dat ze niet terug konden vliegen. Voor iedereen gold dat hun vakantie of familiebezoek min of meer in het water viel.

Aanvankelijk was alleen de 50-jarige verdachte uit Zaandam eigenaar van het bedrijf. In januari 2015 werd het bedrijf op naam van de 47-jarige medeplichtige Hilversummer gezet. Het leek alsof de hoofdverdachte niets meer met het bedrijf te maken had, maar in de praktijk had hij alle touwtjes in handen. De medeplichtige fungeerde dan wel als een katvanger; ondertussen wist hij maar al te goed dat er mensen werden benadeeld.

De twee hebben op ‘uitgekookte en schaamteloze wijze’ honderden mensen gedupeerd, stelde de officier van justitie in zijn requisitoir.

Tegen de hoofdverdachte eiste de officier een gevangenisstraf van zeven maanden en tegen de medeverdachte een gevangenisstraf van vier maanden. Daarnaast eiste hij dat de criminele verdiensten moeten worden afgepakt. Voor de hoofdverdachte komt dit neer op een bedrag van 127,850 euro en voor de medeverdachte op 86.900 euro.

De zitting gaat volgende week woensdag, 13 november, verder met de behandeling van de vele vorderingen van de gedupeerden. De officier gaf aan dat de vorderingen van de gedupeerden voorrang moeten krijgen boven het ontnemen van de criminele winst.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond