Deel dit artikel
-

Landelijk Meldpunt Internetoplichting zet kunstmatige intelligentie in

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) introduceert een zogenoemde ‘slimme keuzehulp’ die werkt op basis van kunstmatige intelligentie. Daarmee kan sneller worden vastgesteld of sprake is van een strafbaar feit en krijgt de aangever direct een advies.

Het meldpunt krijgt jaarlijks 42.000 aangiftes van aan- en verkoopfraude. In zo’n tienduizend gevallen blijkt na bestudering door een politiemedewerker dat er geen sprake is van een strafbaar feit.

Vorig jaar kwamen bijvoorbeeld tientallen aangiftes binnen tegen een webwinkel die tijdens een hittegolf airco’s verkocht. De winkel kon de producten niet leveren, omdat de leverancier in China in gebreke bleef. In dergelijke gevallen ontbreekt de opzet en valsheid. Dan is sprake van een wanprestatie.

Iemand die aangifte wil doen krijgt altijd eerst de vraag of hij daarbij ondersteuning wil van de “slimme keuzehulp”. Na akkoord stelt het systeem vervolgens vragen bij wat wordt ingevuld. Op basis daarvan volgt een advies.

Sinds begin dit jaar heeft de politie een Nationaal Politielab Artificial Intelligence. Daarin werken politiemensen samen met promovendi van verschillende universiteiten aan de mogelijke toepassingen van kunstmatige intelligentie binnen het politiewerk. De “slimme keuzehulp” past daarmee in een groter geheel.

Foto politie.nl

Deel dit bericht

1 Reactie

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond