Deel dit artikel
-

CES 2008: HD wacht op HD

Platte HD beeldschermen en draadloos HD waren de belangrijkste trends op de Consumer Electronics Show (CES), de grootste handelsbeurs voor consumententechnologie die tot en met gisteren in Las Vegas werd gehouden. Maar hoe zit het met de software?

Het gaat hard met hoge definitie televisie (HDTV). Plotseling hebben plasma en LCD er een geduchte concurrent bij. Op de CES, de grootste gadgetbeurs ter wereld, toonden los van elkaar Sony en Samsung deze week hun nieuwste organic light-emitting diode (OLED) schermen: zo dun als een scheerspiegel en ook nog eens met een sublieme beeldkwaliteit.

Sony is in Japan al met de verkoop gestart, maar de 14,1 inch en 31 inch-modellen van Samsung zijn nog niet te koop. "We moeten nog kijken hoe we de luidsprekers bevestigd krijgen," aldus een woordvoerder van het Zuidkoreaanse bedrijf dinsdag tijdens een rondleiding.

Samsung toonde trouwens ook nog ’s werelds grootste ‘quadruple full high definition’ (QFHD) televisie van 82 inch met een resolutie die vier keer hoger is dan van een HDTV. Waarmee  duidelijk wordt dat ook hier de grens nog lang niet bereikt is.

Nogal wat bedrijven toonden nog een technisch wonder: WirelessHD, die het gebruik van kabels volledig overbodig maakt. Het signaal uit DVD-recorders, Blu-ray spelers en HD camera’s kan voortaan draadloos naar de televisie worden overgebracht. "Bijna magie," riepen de bedrijven die de technologie demonstreerden trots.

Maar hoezeer ook de nadruk werd gelegd op HD, het gebrek aan HD content blijft de industrie parten spelen. Op de LG schermen in het nieuwe Pallazo Hotel om de hoek bij de Sands Expo werden wel enkele HD programma’s getoond, maar de mix van normaal en HD beeld doet nu nog afbreuk aan het HD gevoel dat de fabrikanten zo graag willen uitdragen.

Des te verrassender waren de ontwikkelingen eerder deze week rond HD DVD en Blu-ray, de HD opvolgers van de DVD. Warner liet als belangrijke Hollywood studio de steun voor HD DVD schieten, waarmee de strijd eindelijk in het voordeel van Blu-ray is beslist. Dat zat er al heel lang aan te komen, maar Warner heeft de lijdensweg tenminste verkort. Producenten kunnen zich nu gewoon op een formaat richten en de consument hoeft de verkoop van spelers niet langer uit te stellen uit onzekerheid over de formatenstrijd. Met een beetje geluk is er binnen een jaar volop HD software.

 

 

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Don van Riet ALL2C Consulting

Dan moeten filmstudio's wel meteen hun nieuwere films in HD uit gaan brengen. Je ziet nu vaak dat eerst de normale DVD en dan pas later de Blue Ray versie wordt uitgebracht. Of nog erger dat men oude titels op HD uitbrengt lang nadat ze als normale DVD zijn verschenen en ruim verkocht. Dit uitmelken van oudere content zag je al eerder bij de vele special editions die er bij DVD's verschijnen. Voor nieuwe dragers als HD is dit juist niet aan te raden (hogere beginprijs is dan nog acceptabeler).

Richard van den Boogaard

Natuurlijk moet de industrie doorgaan met innovatie en ontwikkeling. Probleem is alleen dat te veel innovaties tot een afwachtende houding bij de consument leidt. Blu-ray lijkt het nu te gaan winnen van HD-DVD; da's een voordeel. Maar als je dan weer leest dat je vorig jaar aangeschafte HD-ready scherm hopeloos is verouderd en FullHD 'the next thing' is (maar ook al weer een opvolger krijgt HD-HQ), motiveert dat niet om de portemonnee te trekken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond