Deel dit artikel
-

Chicklit als mobiele roman te koop

De Haarlemse uitgever Gottmer is deze week gestart met de verkoop van meidenromans op mobiele telefoons. Kopen kan via sms en een speciale movels-portal.

Gottmer Uitgevers biedt vanaf donderdag de eerste drie delen van de Gossip Girl-boekenserie als mobiele romans (movels) aan via Movels.eu, een portal voor boeken die op mobieltjes zijn te lezen, opgezet door mobiele softwaremaker The Saints.

De Gossip Girl-serie van schrijfster Cecily von Ziegesar is op papier al heel succesvol, vertelt Saskia Balmaekers van Gottmer. "We zijn er in 2003 mee begonnen en zijn nu al toe aan het tiende deel. Ze worden steeds herdrukt." De ‘chicklit’ is zonder aanpassing aan de inhoud al geschikt voor de mobiele telefoon, omdat het gaat om korte stukjes waarin de hoofdrolspeelster roddels uitwisselt.

Met de movels wil Gottmer uitproberen of Nederlandse jongeren interesse hebben in het lezen van boeken via mobieltjes. "Uit cijfers blijkt dat jongeren steeds minder gaan lezen. Meiden deden dat tot nu toe nog relatief vaak, maar ook onder hen daalt het. We hebben wel nagedacht over luisterboeken, maar hebben toch besloten te beginnen op de telefoon. Als je luistert, ga je ook niet meer lezen, maar in dit geval lezen ze wel. En een mobieltje heeft de doelgroep altijd bij zich", vertelt Balmaekers.

Eerste 500 woorden gratis

De movels kosten 4,50 euro. Dat is de helft van de prijs voor een papieren boek. Het eerste hoofdstuk is gratis te lezen. "Zeker op de nieuwe generatie mobieltjes is dat goed te doen. Ik vond zelf dat het lezen boven verwachting goed ging", zegt Balmaekers.

Ze denkt dat movels de toekomst hebben. "Misschien gaan we straks meer boeken uitgeven als movel en sommige titels verschijnen misschien wel alleen op mobiel." Op papier zijn de Gossip Girl-titels vrij dik: meer dan 200 pagina’s. In Japan is het lezen van boeken op telefoon al erg populair.

Kleine winstmarges

Veel geld denkt Gottmer in eerste instantie niet te gaan verdienen aan de movels. "De marges zijn klein. En je kan deze doelgroep niet te veel geld vragen." De portal Movels.eu is eind vorig jaar opgezet door het internetbedrijf The Saints. In totaal zijn er nu twintig mobiele boeken beschikbaar.

De movels worden afgerekend met drie premium-SMS’jes van elk 1,50 euro. Auteurs kunnen zelf hun boek uploaden als ze kunnen aantonen dat ze over de juiste rechten beschikken. Ze krijgen van The Saints uitbetaald zodra de opbrengsten boven de 25 euro zijn gestegen. Per movel verdient een auteur 1 euro exclusief BTW.

Mobiele applicatie

Elk boek is ‘verpakt’ als een mobiele applicatie. Die werkt volgens The Saints op de meeste modellen die de afgelopen twee jaar zijn uitgekomen. Lezers kunnen drie fontgroottes kiezen. Ook hebben ze de keuze voor het lezen van wit op zwart of zwart op wit. De software onthoudt waar de lezer de vorige keer was gebleven.

De applicatie voorkomt dat de tekst kan worden gekopieerd. Het omzetten van boeken kost The Saints een half uur per titel. "Uitgevers leveren de boeken in verschillende technische formaten aan", zegt Thomas Engel van The Saints.

Hij verwacht dat het aantal movels dit voorjaar stijgt naar tachtig. Ook uitgeverij Lemniscaar gaat enkele tientallen boeken als movels uitbrengen, aldus Engel. Onder die titels bevindt zich ook No Logo van Naomi Klein. Hij onderhandelt ook met andere uitgevers.

De Movels zijn ook te koop via het mobiele webportaal van T-Mobile en de T-Zones. De afrekening gebeurt daar via de telefoonrekening.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond