Deel dit artikel
-

Europese recordboete heeft nauwelijks impact op miljardenomzet Alphabet

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft de recente Europese recordboete van 2,4 miljard euro al meteen in zijn kwartaalcijfers opgenomen, maar wat vooral opvalt is de 20 procent groei in omzet.

Alphabet zette het afgelopen kwartaal 26 miljard dollar om. De operationele winst kwam uit op iets meer dan 4 miljard. Onder de streep eindigde een nettowinst van 3,5 miljard, 28 procent minder dan een jaar terug.

Met maar liefst 22 miljard dollar betreft het merendeel van de omzet nog altijd advertentie-inkomsten, en dat bedrag is fors hoger dan de 19 miljard van een jaar geleden. Nog eens 3 miljard komt van andere activiteiten. De experimentele tak van Alphabet beter bekend als Other Bets sleepte 248 miljoen dollar binnen.

Wel hangt er klein donker wolkje boven de mooie resultaten: Google moet steeds meer geld uitgeven om bezoekersverkeer te genereren. Dat is nu al zo’n 22 procent van de omzet, iets dat Wall Street zeker niet leuk zal vinden.

Alphabet gaat nog in beroep tegen de recordboete van de Europese Commissie, maar moet hem voorlopig in de boeken opnemen. Het bedrijf kreeg die boete opgelegd omdat Google de populariteit van zijn zoekmachine zou hebben misbruikt om andere producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, een voorsprong te geven op concurrenten. Theoretisch zou het bedrag dus nog lager uit kunnen vallen, al is het niet waarschijnlijk dat de boete van tafel gaat.

Voorafgaand aan de kwartaalcijfers werd bekend gemaakt dat Google CEO Sundar Pichai het bestuur van Alphabet gaat versterken. De overige bestuursleden zijn medeoprichter Sergey Brin, oud CEO Eric Schmidt, John Doerr van investeerder Kleiner Perkins en Google SVP Diane Greene.

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Leon

Een boete heeft natuurlijk nooit invloed op omzet, maar op kosten en winst.

Jumper

‘Een boete heeft natuurlijk nooit invloed op omzet, maar op kosten en winst’

Rare conclusie. Zeker als die boete is opgelegd vanwege marktmanipulatie en Google zijn tactiek moet aanpassen. Dat heeft invloed op alles.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond