Deel dit artikel
-

Circa 200.000 Nederlanders stoppen of zijn gestopt met WhatsApp

Iets minder dan twee procent van alle Nederlandse WhatsApp-gebruikers, zo’n 200.000 gebruikers, stoppen of zijn gestopt met WhatsApp vanwege de gewijzigde voorwaarden. Dat aantal is bij lange na niet groot genoeg om een marktbeweging naar Telegram of Signal in gang te krijgen, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper.

WhatsApp kondigde 7 januari aan dat het zijn algemene gebruiksvoorwaarden zou gaan aanpassen. Onder de nieuwe voorwaarden krijgen WhatsApp en Facebook de mogelijkheid om gebruikersdata met elkaar uit te gaan wisselen. Hoewel de voorwaarden niet gelden gebruikers uit de Europese Unie, is de discussie ook hier niet onopgemerkt gebleven, zo blijkt uit een representatief onderzoek van Telecompaper binnen het Consumer Insights Panel, uitgevoerd in februari 2021.

Een op de vijf Nederlanders geeft in dit onderzoek aan vanwege de gewijzigde gebruiksvoorwaarden van WhatsApp van plan te zijn gebruik te gaan maken of over te stappen naar andere berichtendiensten zoals Signal of Telegram of zelfs helemaal te willen gaan stoppen met het gebruik van WhatsApp. Of ze dat ook echt gaan doen is de vraag.

Op dit moment geniet WhatsApp nog het voordeel dat nagenoeg alle Nederlanders gebruikmaken van de berichtendienst. Alternatieve diensten zoals Signal en Telegram hebben in Nederland een beduidend kleinere zogeheten installed base.

Gebruikers die een harde overstap maken van WhatsApp naar Signal of Telegram en daarbij hun WhatsApp account beëindigen, isoleren zichzelf daarmee van contactmogelijkheden met een behoorlijk deel van hun contacten.

Wel is het aantal gebruikers van Telegram gestaag aan het groeien. Telegram meldde kort nadat WhatsApp zijn nieuwe gebruiksvoorwaarden bekendmaakte dat het wereldwijd 500 miljoen maandelijks actieve gebruikers telt.

Veel mensen die Telegram naast WhatsApp geïnstalleerd hebben staan, gebruiken Telegram momenteel nog niet intensief, maar een kettingreactie kan op gang komen zodra mensen merken dat anderen Telegram gaan gebruiken om contact met ze op te nemen en mensen zien dat steeds meer van hun contacten gebruikmaken van Telegram. Signal is aanzienlijk kleiner. Het aantal gebruikers van Signal zou in januari door het sentiment rondom WhatsApp verdubbeld zijn van 20 naar 40 miljoen.

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Vergeet niet, iedereen, of die nou Whatsapp, Telegram, Signal, WeChat of wat dan ook gebruikt op de mobiel, kan ook SMS-en. Zonder Whatsapp ben je niet ineens zonder contactmogelijkheid. OK, je kunt niet meer in de buurvrouwen app, of in the Facebook buurtbespieding, maar daar ben je snel van genezen.
Ook begint het op scholen nu te knagen: wat, mogen we geen klassenapp faciliteren van de AVG?
Flikker het er lekker af, en geniet van de rust.
Telegram werkt trouwens wel heel lekker, het is de enige chat-app die je makkelijk leeg kunt trekken naar een eigen offline backup, de beste multi-device oplossing (laptop!) en je kunt zelf bots maken, bijvoorbeeld voor home-automation. De end-to-end is schijnveilig als je nog steeds alles op één telefoon toegankelijk hebt, en je voor je backups afhankelijk bent van een cloudprovider als Apple/Google en complexe decryptytools om daar chocola van te maken.

John

Het enige nadeel van telegram op dit moment, wat nog irritant is, dat je veel sex (escort meisjes) berichtjes krijgt.
Ik weet niet of iedereen daar last van heeft, of dat dit regionaal gebonden is.
En nee ik heb er niet om gevraagd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond