Deel dit artikel
-

Waarom Telegram populair is bij relschoppers

Bij de rellen van de afgelopen dagen speelt chatapp Telegram een cruciale rol. Niet alleen om demonstranten te mobiliseren, maar ook om mensen realtime aan te sturen. Op kanalen als Rotterdam Chat Avondklok, Nederlands Verzet en Klokkenluiders voor vrijheid worden de hele dag door massaal berichten gedeeld.

In het verleden was het gebruikelijk om demonstraties zoals die op het Malieveld in Den Haag aan te kondigen via Facebook, maar sinds Facebook keihard modereert en met grote regelmaat allerlei groepen en gebruikers uitsluit, wordt dit platform en de chatapp van dochter WhatsApp gemeden. In beide gevallen zijn gebruikers ook makkelijk te herleiden tot profielen en om te communiceren in WhatsApp is een telefoonnummer zelfs een vereiste.

Telegram heeft wat dat betreft grote voordelen. De chatapp werd in 2013 opgericht door de broers Nikolaj en Pavel Doerov, vooral bekend van VK, het grootste sociale netwerk van Rusland. Zij laten de berichten en groepen tot nu toe ongemoeid, reden waarom de app in bijvoorbeeld Iran, Pakistan, Bahrein en China standaard wordt geblokkeerd. Alleen de kanalen van terreurorganisatie Islamitische Staat zijn verboden.

Conversaties worden standaard versleuteld opgeslagen op de servers van Telegram. Ook end-to-endversleuteling is mogelijk, evenals privéchat. Daarnaast kunnen zeer grote groepen worden aangemaakt met wel 200.000 deelnemers. Telefoonnummers worden soms gedeeld, maar kunnen ook onzichtbaar worden gemaakt.

Groepen vind je niet makkelijk in Telegram zelf. Het ontdekken en aanmelden gaat doorgaans via externe links, die je weer op andere platforms vindt of op websites vindt.

De aankondigingen of flyers voor rellen worden vaak vanwege visuele mogelijkheden eerst gemaakt in Snapchat en vervolgens gedeeld in grote groepen die publiekelijk toegankelijk zijn. In het algemeen is er sprake van veel kruisbestuiving tussen verschillende groepen, maar ook tussen sociale media, want relschoppers willen nu eenmaal graag video’s delen, op Twitter of anderszins.

Zeker in grote groepen leest de politie mee, al hanteren sommige groepen een deurbeleid om pottenkijkers buiten te sluiten. Groepen op last van de politie wissen is juridisch niet mogelijk. De app wordt ontwikkeld in Dubai, niet een land waarmee veel mogendheden afspraken hebben.

Ook als Telegram straks niet langer katalysator is voor de coronarellen in veel steden, zou het zomaar eens kunnen zijn dat veel Nederlandse jongeren daarin blijven hangen en WhatsApp aan populariteit inboet.

De vergelijkbare chatapp Signal wordt in Nederland nog niet echt voor de rellen ingezet. Saillant detail is dat de belangrijkste geldschieter van deze app Brian Acton is, medeoprichter van WhatsApp. Hij keerde Facebook boos de rug toe toen interne afspraken werden geschonden over gebruik van klantgegevens en doelgerichte advertenties.

Signal beschermt gebruikers nog veel meer dan Telegram. Interne discussies over misbruik door bijvoorbeeld terroristen of Amerikaanse rechtsextremisten hebben tot nu toe niet geleid tot beleid. CEO Moxie Marlinspike schuift besluiten hieromtrent voor zich uit totdat Signal er daadwerkelijk mee te maken krijgt.

Het is best mogelijk dat zowel Telegram als Signal onder druk meer gaan modereren. Tegen die tijd is er ongetwijfeld weer een ander alternatief.

Deel dit bericht

7 Reacties

G Blijvens

Dus… willen we deze hooligans stoppen, zullen Telegram en Signal ook verplicht moeten worden om berichten softwarematig te screenen op alle termen die met deze rellen te maken hebben.

Deze rellen van de afgelopen dagen, die we vroeger alleen dictoriale landen zagen, moet direct in de kiem gesmoord worden. Die kleine groep moet gestopt worden, ze kosten de samenleving veel te veel: geld, angst, ellende en veel schade

Henk

De schendingen van de grondrechten van burgers, die we vroeger alleen in dictoriale landen zagen (maar dus nu ook in Nederland), moeten direct in de kiem gemoord worden. De grote groep mensen die bepalen en kritiekloos over zich heen laat komen moet gestopt worden, ze kosten de samenleveing veel te veel: geld, angst, ellende en veel schade.
Dus direct opheffen van de avondklok, niet-werkende mondkapjes en andere onzinnige maatregelen!

Twan

Hoe laag ze in sommige groepen zinken laat het niveau zien van de relschoppers.

Sociale controle is de beste methode, je ziet duidelijk het verschil. Ouders die wel fatsoen hebben komen hun kind er tussen uit halen of houden hun kind in de gaten.

Als we een softwarematige screening gaan toepassen gaan we zelf naar een dictatoriaal land. Ik snap dan ook niet hoe u op een dergelijk idee komt…

Gelukkig zijn er ook mensen die wel nadenken over hun toekomst en dat van hun (klein)kinderen. Dus terug naar normaal, zoals Henk zegt. Wat wel veranderd mag worden is de aanpak van de relschoppers. Een systeem als in China moeten we hier niet willen. Maar daders onherkenbaar in beeld brengen lijkt me geen probleem.

Henk heeft gelijk

De overheid zijn in deze de criminelen met hun avond klok en alle andere dictoriale maatregelen. En dezen dienen gestraft te worden voor hun wanbeleid, het beleid dat ertoe heeft geleid dat ze überhaupt vinden en denken dat dit allemaal nodig is volgens hun. Dus direct beslag leggen op al hun bezittingen, auto’s, en bankrekeningen en aan de armen geven!
De rellen zijn trouwens kleuterschool niveau als je het vergelijkt met de (terechte) krakersrellen van de jaren 80. En G blijvers is een ongelooflijk trieste maar vooral domme droeftoeter behorend tot een grotendeels triest volk van meepraters, collaborateurs en betweters .
Ik ben nu echt helemaal klaar met Nederlanders.

Bert

“Dus direct opheffen van de avondklok, niet-werkende mondkapjes en andere onzinnige maatregelen!”

Begraaf je dan ook alle extra doden mee SVP.

Als de ziekenhuizen vol liggen, wordt iemand met een beenbreuk niet meer geopereerd, mensen met een hartinfarct niet meer gereanimeerd, mensen met kanker niet meer behandeld, na een flink ongeluk thuis, op het werk of op de weg, haal je het ziekenhuis niet eens, vanwege de ambulances die bij de ziekenhuizen staan om mensen af te leveren.
De griepgolf komt dan ook volop langs, waardoor eerdere jaren de IC’s ook al vol lagen, maar die kunnen er niet meer bij en overlijden er nog een flink bos.

Dus het kan allemaal, maar help dan wel mee om de puinhoop op te ruimen.

Jan

@ Bert

Als als als…

Wat kan jij slap lullen zeg.

Inderdaad Henk je hebt gelijk!

Bert

Waarom moeten die relschoppers er nu weer bij.
Had liever een breder artikel gemaakt: “Waarom Telegram populair is”. Het is gewoon een fijne chatomgeving die een aantal zaken regelt die anderen niet oplossen:
– Volledige vrijheid eigen clients te maken. Signal mag dan open-source zijn, een eigen Signal-App komt er echter niet in. Dus draait Signal enkel op iOS en Android. Heel suf. Telegram kun je nog op een Raspberry Pi of zelfs een Arduino benaderen. Erg leuk voor eigen smart-tech projectjes! En dus ook nog gewoon Windowsphone 8.1 en 10 support. Niks arrogante iOS fanboys zoals bij Signal.
– Enige chatap met normale in- en export. Veiligste plek voor je chats is NOOIT op je telefoon of in de cloud, maar offline op een encrypted diskimage met een-richtingssleutel (en geen sleutelpaar). Bij Telegram een eitje, bij Whatsapp en Signal een drama
– Grote groepen
– Stickers. Het mag ook een beetje leuk zijn
– Multi-device, en dan echt op een goede manier. Telefoon vergeten, maakt niet uit, je laptop kan ook bij de chats
– Aanmelden zonder telefoonnummer, niet iedereen heeft of wil een telefoon.
– Fatsoenlijke chat-destroy, niet leuk, maar wel prettig: je wist als je wilt een chat met je gesprekspartner eenzijdig.
– Betere beveiliging tegen doorsturen berichten van anderen dan Signal.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond