Deel dit artikel
-

De cloudkoorts is nu echt begonnen

Google en Microsoft gaan elk de concurrentie aan met Amazon EC2 cloud, beter bekend als een Infrastructure As A Service-platform. In simpel Nederlands: een virtuele verhuurdienst.

Beide platforms zouden voor het eind van het jaar beschikbaar komen. Microsoft zou zijn cloud al op 7 juni in San Francisco aankondigen.

Google heeft reeds een cloudomgeving voor mobiele applicaties. En Microsoft heeft al geruimde tijd Windows Azure, maar zou die willen uitbreiden. Zo kunnen klanten straks al dan niet per uur Windows- en Lunix-servers huren, terwijl nu alleen Windows-omgevingen worden ondersteund.

Amazon Elastic Compute Cloud, kortweg EC2, werd al in 2006 gelanceerd, maar was pas in 2008 echt beschikbaar. Voor de huur van rekenkracht wordt een tarief per micro instance gerekend. De activiteiten werden aanvankelijk als branchevreemd gekenmerkt, maar bleek al gauw zeer winstgevend voor de webwinkel. Het succes is sindsdien nauwelijks geëvenaard, zeker niet door bedrijven die zich traditioneel met serveromgevingen bezighouden, zoals IBM en HP.

Gisteren werd ook bekend dat SAP branchegenoot Ariba voor 4,3 miljard dollar overneemt. Ariba is de op een na grootste cloud leverancier ter wereld gemeten naar omzet. De overname moet vooral worden gezien als een reactie op de cloudambities van database bedrijf Oracle.

Deel dit bericht

1 Reactie

Z.Eur

De Amazon cloud klinkt leuk en aantrekkelijk in theorie maar in de praktijk zijn er maar weinig bedrijven die er echt effectief en economisch gebruik van kunnen maken.
Ons bedrijf heeft uiteindelijk ook maar 15 servers aangeschaft omdat je die met de huidige tarieven al binnen 9 maanden terugverdiend hebt en je nog enige controle hebt over met name het netwerk waaraan alles hangt. Amazon schaalt knap beroerd, de service is beroerd als je niet een top-player bent en je merkt duidelijk dat je met een heel hoop mensen samen op virtuele servers op 1 groot netwerk zit te werken. Je kan geen uitlatingen doen want de performance fluctueert aanzienlijk.
In de praktijk was de cloud meer een donkere onvoorspelbare onweerswolk voor ons.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond