Deel dit artikel
-

Cognizant stopt met Facebook-moderatie

IT-bedrijf Cognizant trekt duizenden medewerkers terug van het vaak gruwelijke moderatiewerk dat zij voor Facebook verrichten.

De profielensite werkt met minstens vijf externe bedrijven om als aanstootgevend gemarkeerde berichten te beoordelen voor verwijdering. Cognizant stopt echter met die activiteiten. The Verge, dat licht op de moderatiepraktijk zette, legt een link tussen het mentaal schadelijke werk en het beëindigen van het contract.

Het is niet duidelijk of het IT-bedrijf ook zijn monitorwerk voor Twitter en Google staakt. Facebook heeft, verspreid over twintig locaties in de wereld, vijftienduizend mensen die gemarkeerde berichten beoordelen.

Uit een documentaire van VPRO’s Radio Doc werd vorig jaar al duidelijk (luister hier) hoe gruwelijk en mentaal beschadigend dat slecht betaalde werk is. Een Nederlandse moderator, werkend in Berlijn, schetste een luguber beeld van zijn werkomstandigheden. Facebooks CEO Mark Zuckberg deed dit soort mentale klachten van moderatoren onlangs nog af als ‘een beetje overgedramatiseerd‘.

Pas toen het Amerikaanse The Verge afgelopen zomer een vergelijkbare documentaire publiceerde, ontstond er serieus rumoer over het moderatiewerk.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

De Engelse krant The Guardian liet in september 2019 nog eens zien dat de moderatiepraktijk sindsdien niet is veranderd. Er is veel sprake van alcohol- en drugsmisbruik en medewerkers die hulp zoeken worden volgens de krant makkelijk doorverwezen naar de officiële zorginstanties. De opdrachtgever zelf lijkt weinig verantwoordelijkheid te willen nemen.

Facebook hoopt uiteindelijk veel moderatiewerk te kunnen laten uitvoeren door computers. Maar voordat machines goede en bijna feilloze beslissingen kunnen nemen, zullen mensen hen moeten trainen.

Cognizants besluit om het moderatiewerk van afdeling Digital Operations af te stoten kan ook samenhangen met de lobby van de activistische aandeelhouder Elliot. Het fonds wil dat de onderneming meer waarde voor de aandeelhouders creëert. Vanuit die achtergrond kan de herplaatsing van zevenduizend andere banen worden gezien. Die medewerkers gaan naar opkomende gebieden als cloud en internet of things.

Foto: ken chuchu (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond