Deel dit artikel
-

Column: Waarom RSS-marketing doorbreekt

E-mail marketing is erin geslaagd om binnen vijf jaar door te dringen tot de top van de marketingmix. Op eMarketer was recent te lezen dat e-mail marketing zelfs een bedreiging vormt voor TV als dominante marketingkanaal. RSS marketing zal echter binnen twee jaar een bedreiging vormen voor e-mailmarketing, aldus Frank Janssen van Frankwatching.com.

Volgens onderzoek in de UK vindt 32% van de consumenten e-mail het meest effectieve kanaal voor marketingcommunicatie. TV is (nog) koploper met 39%, radio neemt met 12% de derde positie in en is dus al ruim op afstand gezet.

Maar de ontwikkelingen staan niet stil en nieuwe concurrenten dienen zich alweer aan. Search engine marketing, sms marketing, weblog marketing en viral marketing (zie de vorige column), allemaal zullen ze hun plek opeisen. Maar een echte concurrent zal van goeie huize moeten komen. Ik ben ervan overtuigd dat RSS marketing binnen nu en twee jaar de grote concurrent van e-mailmarketing gaat worden.

RSS is, net zoals e-mail, een manier om content te verspreiden. Maar het biedt ten opzichte van e-mail een aantal onmiskenbare voordelen. RSS maakt het voor gebruikers gemakkelijker om favoriete websites te volgen. Het kost minder tijd en helpt bij het vinden van nieuwe relevante informatie. RSS biedt ook mogelijkheden om anderen op eigen content (persoonlijke sites, weblogs, foto’s) te attenderen. Het komt verder tegemoet aan de behoefte om in contact te zijn met de buitenwereld, door het alert karakter is het een uitgelezen vorm om bijvoorbeeld discussies en reacties op websites, weblogs of forums actief te volgen. En – niet onbelangrijk – de gebruiker krijgt met RSS weer controle (anoniem, geen spam) over de eigen abonnementen.

Marketeers kunnen met RSS ook nog op een andere manier ‘zaken doen’. RSS is een spotgoedkope manier om extra traffic te genereren. Traffic richting een publiek dat ‘

willing and waiting’ is. Sommige weblogs noteren al groeipercentage’s van 5% per week (!), andere weblogs drijven volledig op RSS-traffic. De meeste online nieuwsmedia en portals als Yahoo en nu ook MSN hebben dit ontdekt en werken volop met RSS-feeds .

Breekpunt.nl en Emerce promoten het via RSS plaatsen van eigen content op andere sites. TPG en TPG Post bieden het corporate nieuws aan via RSS. De overheid gaat vanaf begin 2005 haar vacatures op deze manier adverteren. Marktplaats.nl gebruikt RSS als een manier om het aanbod aan de man te brengen. En de eerste initiatieven met advertenties in RSS-feeds zijn al gesignaleerd.

We hebben in Nederland eerder gezien dat nieuwe media vaak pas na initiatieven van outsiders als marketingkanaal ontdekt worden. Bij radio waren het de zeezenders die met commercials begonnen, TV Noordzee (REM-eiland) bespoedigde de invoering van reclame op TV en internetbedrijven liepen voorop bij de invoering van e-mailmarketing. Bij het medium RSS is iets soortgelijks gaande: weblogs zijn hard bezig om RSS groot te maken (en worden er zelf ook beter van). In het kielzog van de weblogs en RSS is er zelfs al weer een hele verzameling nieuwe diensten en initiatieven ontstaan: search engines (Technorati, Feedster, DayPop), intelligence services (FeedBurner, BlogPulse) en multimedia (Flickr voor foto’s, Podcasting voor audio en Broadcatching voor video).

Natuurlijk zijn er nog vragen genoeg: over de naam (te technisch, ik ben voor webfeeds!), de usability (kan beter), de information overload (dat dreigt weer), de bandbreedte (netwerken die vollopen) en de klantgegevens (hoe krijg je ze toch te pakken).”What’s new?” zou ik zeggen. We spreken elkaar eind 2006 weer!

Frank Janssen is manager Internet & Intranet bij TPG Post en schrijft dagelijks op zijn persoonlijke weblog Frankwatching.com over digitale trends. Hij nam het estafettestokje over van Jeroen de Bakker, managing director van Qi en geeft het nu door aan Eduard de Wilde, ecommerce en multichannel expert van VODW Marketing.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond