Deel dit artikel
-

Commodore vecht failissement aan

Commodore vecht het faillissement aan van Commodore International BV, dat ooit eens door Tulip voor 32,6 miljoen dollar werd verkocht aan Yeahronimo. Ten minste drie niet nader genoemde crediteuren eisen geld.

Commodore is het legendarische computermerk uit de jaren tachtig, dat min of meer toevallig in Nederlandse handen kwam na een faillissement van het Canadese bedrijf in 1994. Eerst ging het merk naar Tulip, dat er grote plannen mee had, maar er uiteindelijk toch niets mee deed. Na de overname door Yeahronimo wilde Commodore allerlei onlinediensten integreren met hardware, zoals een video- en audiospeler onder de naam Gravel. Die ambities bleken veel te hoog gegrepen, en vorig jaar moest het bedrijf al personeel op straat zetten.

Daarna ging het van kwaad tot erger: na de mislukte overname van Support Plus, hetgeen eindigde in een schikking van 250.000 euro, strandde vorig jaar ook nog eens de samenwerking van Phillar, dat een navigatieapparaat voor Commodore zou ontwikkelen. Na vele betalingsproblemen hield het bedrijf het voor gezien, maar Commodore hield Phillar, op basis van aandelenruil, voor een dochter. In maart besliste de rechter anders en Phillar wil nu 9 miljoen euro aan schadevergoeding van Commodore.

Een geplande beursgang in Londen werd afgeblazen en de lancering van de Gravel liep uit op een faliekante mislukking. Er zouden maar enkele duizenden exemplaren zijn verkocht. Er staat een herlancering op stapel, maar dat wordt moeilijk nu Commodore International BV failliet is verklaard. Dat bedrijf heeft geen personeel, maar is wel de feitelijke eigenaar van het logo en het merkrecht.

Commodore zegt niet gehoord te zijn voor het faillissement en beroept zich volgens curator Dingemans op een procedurefout. De schuldeisers zijn bereid om het faillissement in te trekken als Commodore alsnog met geld over de brug komt. Mogelijk komt daar morgen al duidelijkheid over, anders eindigt de aandeelhoudersvergadering aanstaande vrijdag in het Holiday Inn in Amsterdam in mineur. Sowieso verwacht Commodore daar een verlies van 13 miljoen euro aan te kondigen.

Commodore is formeel genoteerd aan de Amerikaanse Over de Counter beurs. In de koers zit al maanden geen beweging, behalve toen vrijdag de problemen aan het licht kwamen. De koers daalde naar 0,01 dollar.

Hoe groot de schuld is van Commodore International wil de curator niet zeggen. Commodore zelf zegt dat hat faillissement de operationele activiteiten niet treft omdat er meerdere vennootschappen zijn, waaronder CIC Europe Holding en Commodore Gaming. Die zijn, vooralsnog, niet failliet.

Met het faillissement van Commodore International BV hebben de schuldeisers het bedrijf wel in hun hart geraakt. Alle websites van het bedrijf zijn momenteel inactief.

 

 

 

 

Deel dit bericht

5 Reacties

Hatsjie

De grootste verhalen en niemand betalen, leek het motto. Er was geen added value. Het merk werd gekocht. De beursnotitie werd gekocht. De ondermaatse producten werden ingekocht en gelabelled. De focus werd per half jaar verschoven. Kwestie van tijd. 

Nintendo

De enige slimme in het hele verhaal is opnieuw Keilman geweest die het gamingpakket van Commodore heeft ingekocht. www.commodoregaming.com Ben benieuwd hoe dat verhaal gaat aflopen …

Paul

De informatie zoals weergegeven is onjuist. De merknaam Commodore ging niet eerst naar Tulip maar naar Escom.

Jan Libbenga

Dat klopt, maar dan ga je nog verder in de geschiedenis. Dat heb ik dus verder weggelaten. Via Escom is het bij Tulip gekomen. Het heeft geen zin om alle details op te schrijven. Die zijn ook op Wikipedia te vinden.

Justin

Het klopt nog steeds niet, de koers daalde met 0,01 dollarcent NAAR 0,06 dollarcent. Tis maar een detail, maar verbeter het svp goed. Wel zo geloofwaardig.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond