Deel dit artikel
-

Consortium voor lichte elektrische vrachtvoertuigen

De Hogeschool van Amsterdam vormt een consortium voor onderzoek naar lichte elektrische vrachtvoertuigen. Het betreft bestaande en nog te ontwikkelen elektrisch aangedreven vrachtfietsen, drie- en vierwielers met een laadvermogen van circa 200 tot 800 kg en een laadvolume van circa 0,5 tot 5m3.

Met de groei van steden in bevolking, bedrijvigheid en bezoekers neemt het aantal vervoersstromen in binnensteden toe. Dit wordt nog eens versterkt door de stijging in online aankopen. Niet alleen bestellen consumenten steeds meer goederen online die bezorgd moeten worden, ook de horeca, winkels, bouwbedrijven en instellingen laten vaker iets afleveren. Met het traditionele bestelvoertuig is dat niet langer houdbaar.

LEVs zijn een geschikt alternatief voor veel binnenstedelijke leveringen van producten en diensten en worden al (kleinschalig) ingezet voor onder meer pakketvervoer, schoonmaakdiensten en levering van voedsel.

Tegelijkertijd lijkt een significante opmars van LEV’s nog niet plaats te vinden: veel van de toepassingen zijn pilots of kleinschalige projecten.

Binnen het onderzoek wordt gekeken naar voertuigtechniek (gewicht, koeling, accu), logistiek (planning van ritten, overslag, en inzet personeel) en infrastructuur (voor energie laden, en laad/los voorzieningen).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond