Deel dit artikel
-

‘Constant bereikbaar zijn voor werk slecht voor welzijn’

Continu bereikbaar zijn via digitale media heeft een negatief effect op het welzijn van mensen. Ze worden minder fit wakker en voelen zich minder actief, ontspannen en opgewekt. Dat blijkt uit onderzoek van professor Claartje ter Hoeven van Erasmus School of Social and Behavioural Sciences.

Door laptops en mobieltjes van de zaak is het heel makkelijk om ’s avonds, als je op de bank zit, nog even een mailtje te beantwoorden. Werk en privé gaan dan al snel door elkaar heen lopen. Een van de redenen dat mensen zich verplicht voelen om na werktijd bereikbaar te blijven, is omdat ze overdag ook werk en privé taken hebben gecombineerd. In coronatijden geldt dat al helemaal.

Het is belangrijk om aan het einde van de dag afstand van werk te nemen, om zo de volgende ochtend weer vol energie aan de nieuwe dag te beginnen. Iedereen heeft dat nodig. Als je dat niet doet, gaat je welzijn achteruit.

Mensen die een leidinggevende posities hebben kunnen hierbij een rol spelen spelen. Het is belangrijk dat zij niet in het weekend mailen, want daarmee communiceer je: ‘Dat is wat we hier doen, werken in het weekend’. Je moet het zo organiseren dat ‘down time’ geaccepteerd is.

Er zijn organisaties, zoals Boston Consultancy Group en Volkswagen, die echt beleid hebben over e-mail na werktijd. Bij Volkswagen Duitsland bijvoorbeeld werkte na 19.00 je e-mail niet meer. De vraag is of dat nou echt nodig is, want een enkele keer is het wel heel handig om na werktijd nog snel iets af te maken. Wat vooral belangrijk is, is dat er een klimaat heerst waarin diversiteit wat betreft bereikbaarheid oké is.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond