Deel dit artikel
-

Consumentenbond: glasvezel voegt weinig toe

Glasvezel biedt consumenten meer keuze dan kabel omdat het een open netwerk is waarop meerdere aanbieders hun diensten aan kunnen bieden, maar erg veel heeft de technologie niet toe te voegen. Dit concludeert de Consumentenbond in de Digitaalgids van oktober.

De voordelen waarmee glasvezel wordt aangeprezen, zijn niet uniek ten opzichte van kabel, aldus de bond. Glasvezel kan inderdaad een uitstekende tv-kwaliteit en hoge internetsnelheden leveren, maar via kabel kan dit ook. Alleen het zeer snel kunnen uploaden is uniek aan glasvezel.

In de praktijk echter gebruiken consumenten dit niet zo vaak. Het vergelijken van de snelheden van abonnementen van 50 Mbit/s en 100-120 Mbit/s van kabel en glasvezel laat zien dat beide tussen 65-75 procent van de beloofde snelheid leveren. ADSL maakt bij de snelste abonnementen gemiddeld maar de helft van de beloofde snelheid waar. Glasvezel, kabel en ADSL ontlopen elkaar ook nauwelijks op prijsgebied.

De Consumentenbond krijgt naar eigen zeggen de nodige klachten over glasvezel. Veel leden geven aan zich misleid te voelen door de glasvezelverkoper. Zo duurt de aanvraag soms langer dan toegezegd of krijgen consumenten plotseling extra kosten voor hun kiezen. Ook zijn er klachten dat geleverde apparatuur niet direct goed werkt.

Deel dit bericht

15 Reacties

Roel

Gaat het hier om ‘echt’ glasvezel, dus tot de deur of glasvezel zoals KPN ed het verkopen, naar de wijkkast en van daar uit verder over een ouderwetsch telefoon koperpaartje?

van Deurzen

Glasvezel kan wel degelijk veel toevoegen, het zijn echter de aanbieders die niets willen aanbieden. Hoe kan het toch dat alle glasvezelaanbiedingen van dit moment een gelijkwaardige internetsnelheid als kabel aanbieden; daar waar in de aanleg en de inschrijving geschermd wordt met veel meer snelheid; en daarnaast waarom zou men in hemelsnaam analoge TV gaan lopen aanbieden over glasvezel, daar waar Ziggo en UPC alles digitaal aanbieden en analoog euit knallen…. Het zijn in Nederland de glasvezel aanbieders die het belachelijke eruit halen en minder bieden dan kabel voor dezelfde of een meerprijs!

Neil

Glasvezel gaat zeker iets toevoegen. Nu cloud steeds belangrijker wordt, is de upload snelheid ook steeds belangrijker. Bij glasvezel is de down- en upload snelheid nagenoeg hetzelfde terwijl bij kabel de upload snelheid nog achterloopt.

Theo De Man

De prijs voor glasvezel is veel te duur, voor het geen wat je er
voor krijgt..

eus

Glas vezel is voorbereid op de toekomst.Als ik meerdere computers en andere wifi apparaten tegelijk gebruik is kabel dan net zo snel als glas ik betwijfel dat.Ik ben zelf lid van de consumenten bond maar soms denken ze een beetje ouderwets.Als we alleen kabel hadden gehad was er minder cocurentie geweest.Het gaat erom wat krijg je bij je abonement voor die prijs.Ik heb kpn glas en ik krijg heel veel extra.

eus

ps nooit geen storingen alles werkt perfect,ik heb glas tot in de meterkast.

Michiel Seelt

Wat een weinig diepgaande uitspraken staan er in dit artikel. de bandbreedte van kabel is inderdaad erg hoog, maar het is een typisch infrastructuur vraagstuk, Je hebt eerst het voorwaardelijke netwerk nodig om nieuwe diensten te kunnen ontplooien. Met onze plaats en tijd onafhankelijke werk filosofie werken mensen veel thuis mét video conferencing tools zoals Google Voice, en Video’s van Youtube uit de Google Apps suite. Dus de brandbreedte én upload zijn hard nodig voor goede communicatiediensten.

Wil Janssen

De proposities van glas en kabel ontlopen elkaar erg weinig, op dit moment. Kabel (en zeker ADSL) begint echter langzaam maar zeker het eind van zijn technologisch kunnen te bereiken. Glas zal moeiteloos in de toekomst opschalen.
Is dat een reden om nu glas te nemen? Niet per se, maar zorg wel dat de aansluiting je huis in komt. Ikzelf maak al meer dan 8 jaar gebruik van glasvezeldiensten en heb de kwaliteit van de dienstverlening langzaam zien groeien. Net als die van kabel of ADSL. Daarnaast is glas echt een open netwerk, met enorme keuzevrijheid, als is dat pas kort zo.

Voor zakelijke gebruikers is het een ander verhaal: daar is glasvezel een enorme kostbesparing ten opzichte van huurlijnen met vergelijkbare kwaliteit. Als je verschillende vestigingen hebt, gebruik maakt van cloud oplossingen, of op afstand camerabewaking hebt, dan is glas ideaal. Dan heb je wel die symmetrische oplossingen nodig voor bandbreedte.

Roel

Is het bij glas-glas niet zo dat je ook vast zit aan 1 aanbieder, net zoals met kabel. Ipv dat je ‘vrijheid’ hebt om te kiezen, zoals bij DSL (uit de verschillende kpn varianten :p)

Ik zie glas in de meterkast zeker wat toevoegen, maar dan wel op die manier. Je hebt alleen het nadeel dat als je tv ook over die lijn komt je per tv een decoder nodig hebt… waar dat bij kabel nog op de ouderwetsche manier zou kunnen.

Erwin Boogert

Roel, je hebt een actieve en een passieve laag. De tweede is het glas zelf, waarvan de aanleg door instanties als Regge (KPN) en CIF (Rabo) worden gefinancierd. Vervolgens heb je de huurders van die infra. Zij verzorgen de activatie van het glas door daar internet, televisie, backups, veiligheid, etc. op aan te bieden. Zodoende kun je op één lijntje de aanbiedingen van meerdere operators aantreffen. Zie hier een lijstje met ervaringen van gebruikers met xs-providers op glas:
http://www.glasvezel.nu/forum/providers

Robin Franken

Of we nu glasvezel of coax gebruiken. Stel je voor, je auto rijdt zo hard als de motor die erin ligt… met andere woorden, als je 130 km kunt rijden wordt het nooit 200 km. Technisch gezegd, als je binnenhuisbekabeling en je apparaten maar 60Mb aan kunnen wat heeft 120 Mb dan voor zin? Met coax kunnen we nog zeker 15 jaar vooruit.

Tot onze meterkast is de infrastructuur meestal wel goed. Helaas zijn de meeste woningen niet ingericht op snel internet. Veel binnenhuisbekabeling is kwalitatief slecht, zowel bij oudere woningen als bij nieuwbouw. Wat heeft het voor zin om glasvezel te nemen en je oude bekabeling laten zitten?
Laatst sprak ik mensen in Kesteren op de jaarmarkt. Mensen vertellen dat ze glasvezel krijgen en veronderstellen dat de kabel gaat verdwijnen.

Dagelijks zie televisies die 5 tot 10 jaar oud zijn, kabels die te dun zijn, foute connectoren, ja zelfs computers van 4 tot 5 jaar oud met onderdelen die alleen nog op de markt te krijgen zijn. Wat moet je dan met glasvezel?

De oplossing is dat er normen moeten komen, schouw rapportages komen en certificaten worden toegekend. Uniformiteit in de meterkast maar ook in de woning.
Bij nieuwbouw of renovatie, zorg dat er op iedere kamer een aansluit punt zit. Wat zeg je? Kabelkeur? Binnenkort op onze site wat dat inhoud.

peter

(Veel leden geven aan zich misleid te voelen door de glasvezelverkoper)
Op de volgende link is er veel te lezen over de verkoper. (colporteurs) De verkopers werken op targets waardoor het gedwongen verkoop wordt . Anders hebben zij geen salaris!
http://www.pclooptvast.nl/techniek-van-verkoop-en-colportage-pakt-verkeerd-uit/

Theo

Topsnelheden meten is geen vergelijking. Ik meet regelmatig de actuele snelheden van Ziggo en die varieert van 500k tot 10 Mbit Dus ze halen alleen op de stille uren hun maximale downloadsnelheid. Daar houdt de consumentenbond geen rekening mee. Als er vanuit het wijk distributie punt iedereen tegelijk op internet zit dan is de adsl verbinding via de telefoon sneller. Bij glasvezel heeft iedereen een afzonderlijke verbinding en blijft internet met meerdere apparaten tegelijk in huis op dezelfde snelheid werken. Dit lukt niet met Ziggo of Adsl. Op je smartphone zit een app die de actuele snelheden draadloos meet. Meet zelf maar op!!

Aart

Zelf woon ik in Huizen en daar is het de bedoeling dat er glasvezel wordt aangelegd. Dan moeten 30% van de huishoudens over de streep worden getrokken. Er lopen dus geregeld van die irritante premiejagers door de straat die dan denken aan de deur een handtekening onder een contractje van 1.000 tot 2.000 euro te krijgen. Stikkers op je deur en bij de bel dat je geen verkopers aan de deur wilt, worden gewoon genegeerd. De informatieverstrekking in het project is al vanaf de start ronduit slecht en er zijn diverse aanbieders. Zoek je op de site van de aanbieders dan kom je er ook niet uit wat nu de diensten precies inhouden. Sommige diensten die je absoluut niet wilt (zoals interactieve TV), worden je opgedrongen en je moet er nog voor betalen ook. Weet iemand hier toevallig wat een goede aanbieder is en dan bedoel ik niet alleen wat het kost maar voornamelijk of het zonder storingen/problemen gewoon werkt? Bestaat hier een site voor die de leveranciers toetst op kwaliteit/betrouwbaarheid?

linn

Kan iemand mij uitleggen waarom ik voor mijn privé glasvezel nog geen 60 tientjes per maand betaal en ik voor mijn bedrijf (met 5 medewerkers) 265 euro per maand moet betalen? Waar zit dat prijsverschil in? Volgens de medewerker in de service; als bijvoorbeeld een kabel wordt afgetrokken garanderen zij de reparatie maar dat is met mijn privé verbinding ook zo? Het kan toch nooit 5x zo duur zijn of is die kabel dan van goud ofso?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond